Pas getrouwd stel uit IJsselstein vlucht van vulkaan tijdens aardbeving

© EPA
UTRECHT - Wat het hoogtepunt van de huwelijksreis van Sander en Desi Huting moest worden, werd een nachtmerrie. Het kersverse echtpaar uit IJsselstein was bezig met de beklimming van Mount Rinjani op het Indonesische eiland Lombok, toen opeens de grond begon te schudden. "We hebben zeker gedacht dat dit het einde zou zijn."
Om 6.47 uur Indonesische tijd was er op Lombok een aardbeving van 6.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zo'n twintig kilometer van Mount Rinjani, waar Sander en Desi met een groep bezig waren aan een driedaagse tocht naar de top. Mount Rinjani is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië en een populaire bestemming onder bergbeklimmers.
Desi en Sander Huting op Lombok
Desi en Sander Huting op Lombok © Sander Huting
"We houden allebei van bergbeklimmen en de Rinjani moest het leukste deel van onze huwelijksreis worden", zegt Sander, die in een hotel op Lombok na een douche aan het bijkomen is van de schrik. "We zijn op het moment nog steeds een beetje in shock. Het begint wat in te dalen, maar we hebben nog steeds het gevoel dat alles om ons heen trilt."

BERG VAN LINKS NAAR RECHTS

Sander en Desi zaten rond zes uur 's ochtends voor hun tentje op de krater van de vulkaan. Ze waren vroeg opgestaan om de zonsopkomst te zien. "Opeens begon het te beven, het leek net alsof alles zou instorten. De berg ging van links naar rechts, bomen vielen om en puin, gruis en stenen kwamen naar beneden. We dachten dat we de berg af zouden trillen."
De tent van Sander en Desi
De tent van Sander en Desi © Sander Huting
Sander en Desi gingen op de grond liggen en tijgerden naar een veiligere plek. "Om ons heen begonnen mensen te schreeuwen en te rennen. Zelfs de gidsen, sommige renden weg of gingen op de grond liggen en begonnen Allahoe Akbar te roepen."
Zeker in het begin dachten we: dit is het, nu is het klaar.
Sander Huting
Na de eerste schok volgde al snel de tweede. "Niemand had enig idee wat we moesten doen. Na de tweede beving besloten we maar om naar beneden te rennen. Het is een klim van acht uur en voor het dalen staat zes uur, maar we zijn in 2,5 uur naar beneden gerend. Tijdens het rennen waren er nog twee bevingen en we waren bang dat er een aardverschuiving in onze rug zou komen. Onderweg hebben we mensen geholpen en zijn we samen met anderen weggerend. Toen we beneden aankwamen waren we helemaal in shock en hoorden we dat in dorpen rondom de berg veel schade was en dat er doden waren gevallen."

DOODSANGSTEN

Het IJsselsteinse echtpaar stond doodsangsten uit tijdens hun vlucht van de vulkaan. "Er is moment geweest waarop ik dacht dat we het niet zouden overleven", zegt Sander. "Bovenop de berg hebben m'n vrouw en ik tegen elkaar gezegd dat we van elkaar houden. Zeker in het begin dachten we: dit is het, nu is het klaar. Het ging zo hard. We hebben zeker gedacht dat dit het einde zou zijn."
Het echtpaar zou nog een week naar Bali gaan, maar de kans is groter dat Sander en Desi zo snel mogelijk op het vliegtuig richting Nederland stappen. "We weten niet of we nog naar Bali willen. Ik denk dat we zo snel mogelijk naar huis gaan, maar we hebben nog geen besluit genomen. Vooralsnog is het heel heftig allemaal."

VEERTIEN DODEN

Aan het begin van de middag stond het dodental van de aarbeving op veertien. Zeker 160 mensen raakten gewond.
Sander en Desi Huting maken aardbeving mee op Lombok
Sander Huting maakte de aardbeving op Lombok van dichtbij mee

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.