"Droogte is schadelijk en vraagt om maatregelen"

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - In Nederland ligt de prioriteit op watergebied van oudsher op het voorkomen van overstromingen, maar er moet meer aandacht komen voor droogtebestrijding. Hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht pleit daarvoor.
De droogte die momenteel in ons land heerst zal in de toekomst veel vaker voorkomen, verwachten onderzoekers. "De huidige situatie zijn we nog nooit eerder tegengekomen, maar onze modellen laten zien dat dit steeds normaler wordt", zegt Wanders. "Voor de gevolgen van droogte hoef je alleen maar naar wegbermen te kijken. We zien ook dat de afvoer van water in rivieren lager wordt en dat er door hogere temperaturen meer water verdampt. Dat heeft gevolgen voor hoe we met water moeten omgaan."

ANDERS DENKEN

De hydroloog pleit voor een andere manier van denken. Want waar Nederland uitblinkt in het voorkomen van overstromingen, is het nadenken over de gevolgen van droogte pas iets van de laatste jaren. "We zijn ons er steeds meer van bewust, veel meer dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Dat is goed. In Nederland heeft de prioriteit altijd gelegen bij het houden van droge voeten, nu moeten we zorgen dat we 's zomers af en toe natte voeten hebben. De toekomstscenario's vragen daar om. We moeten erover nadenken en creatieve oplossingen bedenken."

IJSSELMEER

Waterberging kan volgens Wanders een van die oplossingen zijn. "In het voorjaar, als er minder kans op overstromingen is, moeten we kijken hoe we meer water op een verantwoorde manier kunnen opslaan. Het IJsselmeer is een van onze belangrijkste waterreservoirs voor zoetwater. Met het waterpeil van het IJsselmeer kunnen we spelen, maar dat houden we traditiegetrouw vrij laag. Als we dat hoger hadden gehouden toen er genoeg water was, dan hadden we daar nu profijt van gehad."

ECONOMISCHE SCHADE

De gevolgen van droogte kunnen volgens Wanders groot zijn. Het zoute zeewater dat steeds verder het land indringt is schadelijk voor de natuur. Ook de economische schade is aanzienlijk. "Gewassen van boeren brengen bijvoorbeeld minder op. En door de lagere rivierstanden kunnen schepen minder diep geladen worden. Die moeten dan vaker op en neer en dat kost meer benzine."
Hydroloog Niko Wanders over droogtebestrijding

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.