Minder melk door zomerhitte: dat hoort bij het boerenvak

© Geertjes Hoeve, Facebook
HAARZUILENS/UTRECHT - Biologische melkveeboeren merken de gevolgen van de aanhoudende zomerhitte in hun portemonnee. Koeien, geiten en schapen die het warm hebben geven minder melk en dat betekent dus ook minder inkomsten, zegt Rick van Rijn van Geertjes Hoeve in Haarzuilens.
"De belangrijkste indicator dat melkgevende dieren het warm hebben is de melkproductie", zei Van Rijn vanmorgen op Radio M Utrecht. "In de eerste weken valt het nog wel mee, maar nu merk je wel dat ze minder melk geven. Dan hebben ze het dus minder naar hun zin."
Zelf relativeert Van Rijn de effecten voor zijn bedrijf overigens direct. "Dat hoort nu eenmaal bij het boerenvak hè, elk jaar is weer anders. Het meest pijnlijk is het voor de productie van de gewassen. Akkerbouwers en grasboeren hebben het zwaar."
Om de geiten op Geertjes Hoeve wat koelte te bieden houdt Van Rijn ze juist binnen. "Belangrijk is dat ze niet in de volle zon hoeven te liggen. We zijn een biologische boerderij en we beweiden de dieren regelmatig, maar nu even niet. Achter de stal hebben we een boomgaard en we laten ze kiezen: ze kunnen in de stal gaan liggen of in de boomgaard rondhobbelen. De schaduw in de stal heeft duidelijk hun voorkeur."
Voor het werk op de boerderij houdt Van Rijn zelf ook een aangepast schema aan. "Vroeg beginnen en in de middag je niet te druk maken, dat is toch de beste manier. Een beetje op zijn Spaans."
Varkens en geiten Haarzuilens houden het hoofd koel
Geertjes Hoeve in Haarzuilens probeert het vee koel te houden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.