Mijlpaal voor Uithoflijn: eerste tram door Stationsgebied

© Provincie Utrecht
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Voor het eerst heeft een Uithoflijn-tram een testrit gemaakt door het Stationsgebied. Dat gebeurde vannacht onder toeziend oog van wethouder Lot van Hooijdonk en gedeputeerde Mariëtte Pennarts.
Het was een bijzondere mijlpaal, want de problemen met de bouw van de Uithoflijn concentreren zich vooral op de rails in en om het Stationsgebied. De eerste tram reed vannacht stapvoets en werd voortgetrokken door een speciaal voertuig dat zowel over de weg als op het spoor kan rijden.
De rit van één kilometer duurde een half uur. Controleurs liepen te voet mee om te checken of de rit zonder problemen verliep.
De tram werd stapvoets door het Stationsgebied gereden.
De tram werd stapvoets door het Stationsgebied gereden. © Provincie Utrecht
Na de eerste testrit volgde direct een tweede. De komende maanden gaan meer trams door het Stationsgebied rijden. Er moet nog veel gebeuren: op veel plekken van het spoor is nog geen bovenleiding.
Nu de trams over het gehele tramtraject (Uithof - Nieuwegein/IJsselstein) kunnen rijden, is het makkelijker mogelijk om toestellen naar de remise in Nieuwegein te brengen. De Uithoflijn wordt volgens de laatste planning vanaf de tweede helft van 2019 gefaseerd in gebruik genomen.
Eerder mikte de politiek op juli 2018 als opleverdatum. De kosten van de bouwvertraging bedragen ruim 80 miljoen euro. RTV Utrecht heeft een tijdlijn bijgehouden over de politieke problemen rond de Uithoflijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.