De Klimroos moet gebouw delen met islamitische school Al Arqam

© Sem van der Wal
UTRECHT - Basisschool De Klimroos moet ruimte bieden aan de nieuwe islamitische basisschool Al Arqam. Dat heeft de rechter in Utrecht bepaald. De school had een zaak aangespannen tegen de gemeente Utrecht, omdat ze het pand niet willen delen met Al Arqam.
Tijdens de zitting vandaag blijkt dat de twee scholen lijnrecht tegenover elkaar staan. Al Arqam ziet geen enkel bezwaar om samen in één gebouw te zitten, maar De Klimroos ziet wel bezwaren. Zo hebben de scholen een verschillende identiteit die voor problemen kan zorgen op het schoolplein dat ze samen moeten delen.
Dennis van Tilborg, advocaat van de Klimroos tijdens de zitting: "Hoe acteren we op het plein? Wat doen we als het kerstfeest wordt, zetten we dan een kerstboom op het plein? Doen we Sinterklaasversieringen tegen de ramen? Dat kunnen we hier, met alle respect, klein bier noemen, maar voor ouders zijn dat hele belangrijke en wezenlijke punten."

RUIMTE

Grote vraag tijdens de zitting is ook of het gebouw groot genoeg is voor twee scholen. 21 lokalen heeft het. Al Arqam wil zeven lokalen in gebruik nemen en krijgt ook de lerarenruimte. De Klimroos kan de rest van de lokalen in gebruik nemen, maar vreest dat er dan te weinig ruimte is voor speciale projecten en de Brede School. Het speellokaal zal gedeeld moeten worden door er een rooster voor te maken of door het op te delen met een scherm.
De gemeente ziet mogelijkheden genoeg om beide scholen te huisvesten en begrijpt de bezwaren van De Klimroos niet.

SPANNINGEN

In de afgelopen weken is de sfeer grimmig geworden. Ambtenaren wilden het gebouw bezoeken om vast voorbereidingen te treffen, maar het bestuur van De Klimroos weigerde hen de toegang. Voor de gemeente Utrecht is het duidelijk. Er ligt een aanvraag van een school en die heeft recht op ruimte in Leidsche Rijn.

REACTIE KLIMROOS

De Klimroos laat in een reactie weten de uitkomst te betreuren. "Het betekent dat het gebouw nog in de vakantie verbouwd moet worden." Ondanks de teleurstelling wil de school zich wel als een goede samenwerkingspartner opstellen. "We gaan ons er voor inzetten dat we een veilige en prettige leeromgeving voor alle leerlingen creëren."
Rechtszaak tegen gemeente door De Klimroos

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.