Bewoners woonzorgcentrum Breukelen kunnen nog weken niet naar huis

© Sem van der Wal
BREUKELEN - Het kan nog weken duren voordat de 130 bewoners van 't Heycop in Breukelen weer naar huis kunnen. Dat bleek vanavond tijdens een bijeenkomst voor de getroffen ouderen en hun familieleden op Nyenrode.
Burgemeester Witteman laat aan RTV Utrecht weten dat het een emotionele avond was. "Het nieuws dat het nog wel even gaat duren kwam wel hard aan", vertelt hij. "Het was voor mij ook lastig om bewoners te zien die hun pyjama van gisteravond nog aan hebben, terwijl we nu 24 uur verder zijn. Zij hebben echt een schokkende gebeurtenis meegemaakt."
AANZIENLIJKE SCHADE
Er wordt hard gewerkt om de appartementen weer bewoonbaar te krijgen, maar de rook- en roetschade is aanzienlijk. Ook de brandveiligheidsinstallaties zijn niet meer op orde en de trappenhuizen zijn slecht begaanbaar. "Dat kost heel veel tijd om te herstellen", vertelt Witteman. "In de tussentijd willen wij er alles aan doen om de bewoners zo goed mogelijk op te vangen."
Deze opvang vindt plaats bij Hotel Nyenrode. Zo'n 35 mensen maken daar nu gebruik van. De rest heeft elders onderdak gevonden bij familie en kennissen.
Donderdag mogen de ouderen onder begeleiding van de brandweer heel even naar huis om spullen op te halen. Daarna wordt zo snel mogelijk de schade in de woningen hersteld.
Bewoners woonzorgcentrum Breukelen kunnen nog weken niet naar huis

ZEER GROTE BRAND

De bewoners werden gisteravond opgeschrikt door een grote brand, die ontstond in een aanleunwoning op de eerste etage. Hulpdiensten rukten daarna groots uit met onder andere twee traumahelikopters en vele brandweerkorpsen uit de regio. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat het vuur niet is aangestoken. Een oorzaak is nog niet aan te wijzen.
Twaalf van de bewoners van 't Heycop werden met verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Inmiddels zijn tien van de slachtoffers weer ontslagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.