Dreigingsniveau droogte verhoogd: "Het systeem piept en kraakt"

© Paul Kok, Rijkswaterstaat
WIJK BIJ DUURSTEDE - De aanhoudende droogte veroorzaakt steeds grotere problemen in onze regio. Zo komt met name de Rijn steeds lager te staan, waardoor de aanvoer van andere rivieren afneemt.
Het dreigingsniveau vanwege de droogte is inmiddels verhoogd van fase 2 naar fase 3 (fase 4 is het hoogste niveau). Zo komen waterschappen uit het hele land bij elkaar om afspraken te maken over het tegengaan van de droogte.
"Het systeem piept en kraakt, maar we redden het nog steeds", zegt Jur Bulthuis van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Een beregeningsverbod is dus nog niet aan de orde. Ook in de stad is het waterpeil nog voldoende, maar er zijn wel toenemende problemen met de waterkwaliteit. Het wordt warmer, dus zaken als botulisme en blauwalg komen steeds vaker voor."

WIJK BIJ DUURSTEDE

In de omgeving van Wijk bij Duurstede worden al wel maatregelen genomen tegen de dalende waterstand op de Nederrijn en de Lek. Zo krijgen de Irenesluizen bij de Voorhavendijk tijdelijk een pomp aan de noord- en zuidzijde.
De pomp aan de noordkant is nodig om het gebied rond de gemeente van water te voorzien. Aan de andere kant is meer water nodig voor het oostelijk deel van het Eiland van Schalkwijk.
Met de maatregel probeert Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden te voorkomen dat het waterpeil nog verder zakt. Volgens het waterschap is er nog voldoende water beschikbaar om het gebied van water te voorzien. Er gelden dus nog geen onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Het waterschap vraagt boeren in het Kromme Rijngebied wel om beregeningstijden op elkaar af te stemmen.
Eerder deze week werd een extra pomp bij de stuw Melkwegwetering geplaatst.
Eerder deze week werd een extra pomp bij de stuw Melkwegwetering geplaatst. © HDSR
Eerder deze week werd er ook een tijdelijke pomp bij de stuw Melkwegwetering geplaatst voor extra watertoevoer naar het Langbroekerweteringgebied.
RTV Utrecht heeft alle berichten over de aanhoudende droogte verzameld in een dossier. Lees alle berichten op rtvutrecht.nl/droogte2018

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.