Mogelijk nóg een hittegolf deze week, volgende week weer kans op 35+

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - Het is voorlopig nog niet gedaan met de hitte. Morgen (donderdag) en overmorgen (vrijdag) wordt het zo warm dat er grote kans is op een tweede hittegolf in een week tijd. Bovendien kan het volgende week nóg warmer worden.
Als de temperatuur donderdag en vrijdag opnieuw 30 graden bereikt in De Bilt is de tweede hittegolf van 2018 een feit, schrijft Weerplaza. Het zal erom spannen, want de maximumtemperaturen in Midden-Nederland worden ongeveer rond de 30 graden verwacht.
Twee hittegolven in één jaar is vrij bijzonder: sinds de metingen in Nederland gebeurde het alleen in 1941 en 2006. Als het nu opnieuw gebeurt zou dat vrij bijzonder zijn omdat de hittegolven zo kort op elkaar volgen. Afgelopen week was de vorige.

NOG WARMER

Op andere plekken in Europa is het nog veel warmer. In Spanje en Portugal kan het vanaf vrijdag warmer dan 45 graden worden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa is 48 graden. Dat was in 1977 in Athene. Volgens Weerplaza zou dat record in Spanje of Portugal zomaar eens gebroken kunnen worden.
HITTE NAAR NEDERLAND
De extreme hitte die nu nog in Spanje en Portugal hangt zou zomaar naar Nederland kunnen komen. Als dat gebeurt, betekent het dat vanaf ongeveer volgende week woensdag de temperatuur mogelijk weer 35 graden, of zelfs nog warmer, zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.