Nieuwe burgemeester Stichtse Vecht stelt zich voor: "Was het natuurlijk liever niet geworden"

Van Mastrigt met haar voorganger Marc Witteman.
Van Mastrigt met haar voorganger Marc Witteman. © Gemeente Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Vanaf vandaag heeft Stichtse Vecht een nieuwe waarnemend burgemeester: Yvonne van Mastrigt. Zij volgt de terminale Marc Witteman op, die met ziekteverlof gaat. "Het is natuurlijk heel dubbel", zegt ze over de trieste omstandigheden rond haar benoeming. Bovendien begint haar periode hectisch met de afwikkeling van de grote brand in woonzorgcentrum 't Heycop eergisteren. In gesprek met RTV Utrecht stelt Van Mastrigt (53) zich voor.
- Mevrouw Van Mastrigt, gefeliciteerd met uw nieuwe functie.
"Dank, maar die felicitatie neem ik met gemengde gevoelens in ontvangst. Ik vind het zijn van burgemeester fantastisch. Wat ik ervan gezien heb is Stichtse Vecht een heel mooie gemeente. Maar ik was natuurlijk honderd keer liever geen burgemeester geworden. Dat had betekend dat Marc Witteman gewoon burgemeester was gebleven. Dat maakt het natuurlijk wel heel dubbel."
- U heeft ongetwijfeld veel contact gehad met hem de afgelopen tijd.
"Zeker, vanaf het moment dat bekend werd dat de gemeente mij als waarnemer zag heb ik contact gelegd. We hebben zo nu en dan eens even twee uurtjes met elkaar gesproken om lopende dossiers door te geven. Dat is natuurlijk het 'mooie', tussen grote aanhalingstekens, dat je het geleidelijk van elkaar kan overnemen. Dus wij hebben de afgelopen twee à drie weken nauw met elkaar samengewerkt."
- Blijft u dat de komende tijd doen?
"Elke gemeente heeft maar één burgemeester en vanaf vandaag ben ik dat. Maar ik zal qua dossierkennis en historische kennis nog heel graag terugvallen op de kennis die Marc Witteman meebrengt. Aan de andere kant: hij heeft zich niet voor niets ziekgemeld. Hij is ernstig ziek en heeft nog korte tijd te leven. Hij gaat de tijd die hij heeft besteden op de manier die hem het meest dierbaar is. Ik kan me voorstellen dat hij dat anders wil doen dan steeds met de gemeente bezig zijn. Bovendien heb ik een goede ambtelijke organisatie om op terug te vallen."
- U bent eerder burgemeester geweest in Winsum en Hoogezand-Sappemeer en waarnemend burgemeester in Hoorn. Dat klinkt alsof u veel ervaring heeft
"Dat laat ik maar aan anderen over. Ik heb natuurlijk van alles meegemaakt. Mooie en minder mooie dingen en je neemt overal wat van mee. Je leert overal fantastische mensen kennen. En ik ga er ook vanuit dat ik in Stichtse Vecht weer heel boeiend en moeilijke dingen ga meemaken. Stichtse Vecht is mijn volgende mooie uitdaging."
- Kent u deze regio goed?
"Ik ben opgegroeid in Zeist. Mijn moeder woont daar nog. Mijn oudste dochter woont in de stad Utrecht. Ik heb nog een oom in Maarssen wonen. Het is mij niet helemaal onbekend. Toen ik jong was heb ik hier veel geschaatst op de plassen. Het is te veel om te zeggen dat ik hier een goede bekende ben, maar ik weet wel iets van de gemeente. En ik kijk enorm uit naar een nieuwe kennismaking. Deze gemeente heeft veel moois te bieden, dat heb ik al door."
- Wat vindt u zo mooi aan Stichtse Vecht?
"Ik vind het wisselende landschap heel boeiend. Aan de ene kant de waterkant en aan de andere kant van Kockengen weer een totaal ander type landschap. En de Vecht is een soort lint waar veel parels aan hangen. Maar ik vind de dorpen waar de mensen wonen, die uiteindelijk toch de kleur en geur aan een gemeenschap geven, het allermooist. Die wil ik graag leren kennen."
- U wordt waarnemend burgemeester, wat houdt dat precies in?
"Het is een beetje een rare term. Burgemeesters worden altijd benoemd door de Kroon, na een lange ingewikkelde procedure. Omdat burgemeester Witteman zich heeft ziekgemeld en er toch een burgemeester moet zijn is er nu een korte procedure gedaan. Dat betekent dat zolang burgemeester Witteman ziek is, ik zijn stoel inneem. Als hij komt te overlijden, en we weten allemaal dat dat helaas zal gebeuren, gaat de gemeenteraad op zoek naar een definitieve 'Kroon-benoemde' burgemeester. Ik zal ook gedurende die zoektocht blijven waarnemen. Daarna ga ik weer weg. Je kan mij zien als een soort invalkracht, zoals dat in het onderwijs ook gebeurt."
- Die situatie is wel heel cru: uw termijn hangt af van het overlijden van Marc Witteman.
"Ik heb gisteren tegen Marc Witteman gezegd: jij bent de enige tegen wie ik durf te zeggen dat ik hoop dat je nog heel lang ziek mag blijven. Want dat betekent dat hij nog heel lang met alle minnen en plussen die hij heeft kan genieten van wat hij nog heeft en kan, met de mensen die hem dierbaar zijn. Zolang zal ik ziektewaarneming doen. En als hij komt te overlijden, zal de gemeente daarna op zoek gaan naar een nieuwe vaste burgemeester. Zo werkt dat nu eenmaal."
- Uw termijn begint hectisch met de brand in Breukelen. Bent u al bezig met dat dossier?
"Burgemeester Witteman was nog volop aan het werk toen het gebeurde. Bewoners worden in Nyenrode (universiteit, red.) opgevangen. Ik vind het fantastisch dat zij midden in de vakantie open gaan om buurtbewoners op te vangen. Sinds vanochtend ben ik samen met een groep gemeentemensen aan het kijken wat ons te doen staat, want er moet heel veel geregeld worden. Er is een speciaal team in het leven geroepen."
- U had zich het begin misschien iets rustiger voorgesteld?
"Ik weet dat het burgemeesterschap altijd komt met pieken en dalen, dat heb ik in Hoorn ook mogen ervaren. Ik zie wel gelijk de kracht van waar deze gemeente toe in staat is. Ik zie allerlei bewoners te hulp schieten. Mensen die volkomen onbaatzuchtig te hulp schieten, een kerk open doen of aanbieden met bewoners te gaan wandelen. Het is fantastisch om te zien welke kracht dit in de samenleving teweegbrengt. Ik vind het dus wel, hoe cynisch ook, een hele 'mooie' kennismaking.
- U woont in het Groningse Winsum, dat is wel erg ver reizen.
"Elke dag heen en weer is natuurlijk niet te doen. Dat lukt misschien in het begin nog even, maar ik ben nu in overleg met een makelaar op zoek naar tijdelijke huisvesting. Ik zal ergens een huisje huren en daar gedurende mijn waarnemerschap in gaan wonen. We gaan er ondanks de enorm vervelende aanleiding, de situatie met Marc Witteman, een mooie tijd van maken. Dat verdient deze gemeente!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.