Politie stopt met innen van geldboetes

© ANP
LEUSDEN - De politie gaat vanaf morgen geen geldboetes meer innen. De vakbonden breiden de stakingsacties die in juni zijn begonnen daarmee verder uit.
Vanaf morgen worden openstaande geldboetes en andere achterstallige betalingen dus niet meer geïnd. Eerder was al bekend dat ze gestopt waren met het uitschrijven van bekeuringen.
Geen boete meer maar alleen een waarschuwing; dat kun je verwachten als je nu wordt aangehouden door een agent, ook als er nog oude boetes openstaan.

GEVANGENISSTRAF

Bij zaken als inbraken, een ingevorderd rijbewijs of een openstaande gevangenisstraf wordt nog wel opgetreden. Ook zeggen de bonden dat het altijd aan de agent ter plaatse blijft om te besluiten om wel of geen boete uit te schrijven. Hoeveel agenten zich bij de actie aansluiten is namelijk niet bekend.

PUBLIEKSVRIENDELIJKE ACTIE

Desalniettemin is het een publieksvriendelijke actie die de 'schatkist' maximaal gaat raken. "De Nationale Politie zit vol vormfouten, het personeelsbeleid werkt niet en de werkdruk loopt de spuigaten uit. Het kan zo niet langer verder", zegt een woordvoerder van de vakbond ACP in Leusden. Het gaat niet alleen om een betere cao. Ook organisatorisch moet het nodige veranderen.
Eerdere onderhandelingen werden in juni stilgelegd. Minister Grapperhaus kwam vorige week met een nieuw voorstel, maar dat is door de vakbonden afgewezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.