RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren vrezen sproeiverbod

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Boeren Wim en Co Oskam uit Werkhoven†volgen vandaag angstvallig de berichten van de waterschappen. Het dreigingsniveau vanwege de droogte is verhoogd, van fase twee naar drie. Vanmiddag wordt bekend of dat strengere maatregelen betekent, zoals een verbod op sproeien.

De Unie van Waterschappen, de drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries beslissen vandaag hoe het met de droogte is en welke maatregelen nodig zijn. Wim is fruitteler en afhankelijk van sproeien. Een eventueel beregeningsverbod zou funest zijn voor zijn fruit. Zijn broer Co is een paar deuren verderop veehouder, die ook zijn eigen†mais teelt voor zijn vee.

FRUITTEELT

De aardbeien van Wim†groeien een meter boven de grond. "Ze worden op stellingen geteeld en die zijn afhankelijk van de kraan. Ze krijgen ieder uur drie minuten lang hun natje en hun droogje. Wij geven de meststoffen mee met de druppelaar. Water is ook als transportmiddel heel erg belangrijk."

Ze hebben nu nog genoeg vocht, maar zonder de druppelaar zullen ze nooit groot genoeg groeien om in de winkel te belanden, vertelt Wim. "Het water wordt toegediend via een zogenaamde stekker, dat is een heel klein gaatje. Als het maar half verstopt zit, is het bij deze hoge temperaturen te laat voor een plant. Die hebben zoveel vocht nodig, qua verdamping."

Fruitteler Wim Oskam over de droogte


VEETEELT

Co Oskam heeft net zijn koeien gemolken als hij verslaggever Kees Hoogendijk te woord staat.†Net als zijn broer†heeft hij†last van de aanhoudende droogte.†"Als ik zie dat momenteel de melkproductie met 10 procent gezakt is, dan wordt je daar niet erg vrolijk van. En de kosten gaan alleen maar omhoog."

De koeien zijn voor hun voeding afhankelijk van de zelfgeteelde mais, waarvoor sproeien essentieel is. "De percelen die beregend zijn, daar zit nog een klein beetje leven in. Voor de rest zal het niet meevallen. Als je mais beregent, dan heb je kans dat je een beetje een kolf krijgt. Zonder water wordt het ernstig. In de kolf zit uiteindelijk de voeding. Momenteel hebben ze een mengsel van snijmais, gras en gedorste hooi. Zometeen voeren we ze nog wat mineralen bij en daar moeten ze het vandaag mee doen."

Toch heeft Co een plan B, in tegenstelling tot zijn broer. "We moeten de zaak niet erger maken dan het is. Verleden jaar is er een hoop voer overgebleven. Nu hebben we het nodig. We zijn al drie, vier weken met het winterrantsoen aan het voeren."

Veeteler Co Oskam over de droogte


Voor een overzicht van alle gevolgen van de droogte hebben we een speciale thema-pagina in het leven geroepen. De waterschappen maken vanmiddag bekend of er strengere maatregelen nodig zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -