"Inspectie grijpt niet in bij falende thuiszorg"

© ANP
UTRECHT - Nieuwe thuiszorginstellingen voldoen vaak niet aan de normen voor goede en veilige zorg en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in Utrecht grijpt nauwelijks in.
Dat meldt de Consumentenbond, die vijftig inspectierapporten bestudeerde van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde, ook niet na een verplicht verbetertraject van de IGJ.

ONGESCHOOLD PERSONEEL

"De inspectierapporten laten een alarmerend beeld zien van de kwaliteit en veiligheid van de thuiszorg", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe.

PAPPEN EN NATHOUDEN

Volgens Combée grijpt de IGJ nauwelijks in. "De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren. In plaats van deze ondermaats presterende organisaties onder verscherpt toezicht te stellen, draagt de IGJ ze intern over aan een andere afdeling, waar het hele proces opnieuw begint. En de thuiszorgorganisaties blijven ondertussen onverantwoorde zorg leveren."

ACTIE ONDERNEMEN

De Consumentenbond wil dat de IGJ en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport actie ondernemen. Ook heeft de Consumentenbond een meldpunt geopend waar mensen hun ervaringen kunnen melden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.