Kunstzinnige asielzoeker fleurt azc op met muurkunst

Muurschildering in het AZC
Muurschildering in het AZC
UTRECHT - Ammar woont al drie jaar in het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht. Hij vult zijn dagen met tekenen en schilderen en gebruikt daarvoor de muren van het gebouw.
Ammar vluchtte in 2015 vanuit Irak naar Nederland. Hij wacht al drie jaar op een verblijfsvergunning. Inmiddels heeft hij al heel wat azc's in Nederland gezien. Maar omdat hij niet mag werken en zijn verdriet vorm probeert te geven, is hij gaan tekenen en schilderen.
"Niet elke dag, maar elke week maak ik wel een schilderij", vertelt de Irakees. Hij geeft ook lessen in het asielzoekerscentrum. Ook werkt hij met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Mijn leven lang heeft het schilderen mij geholpen, daarmee kan ik mijn eigen wereld creëren
Ammar
De muurschilderijen die hij maakt doen denken aan het Midden Oosten, voor zichzelf schildert hij bijvoorbeeld een veel persoonlijker portret. "Ik mis mijn moeder heel erg, ik heb haar al vijf jaar niet meer gezien. Dat is heel moeilijk. Mijn leven lang heeft het schilderen mij geholpen, daarmee kan ik mijn eigen wereld creëren."
Het COA stimuleert creativiteit bij de bewoners. Daarom zorgt het orgaan voor gereedschap en verf. Volgens Ammar is schilderen een goed tijdsverdrijf. "Als je jezelf niet goed voelt en je kunt er niet over praten, ga dan aan de slag met tekenen of schilderen. Dat brengt je weer in contact met jezelf."
Muurschilderingen in het AC

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.