Consumentenbond: falende thuiszorg zeer zorgwekkend

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Consumentenbond is geschokt over de uitkomst van hun eigen onderzoek naar nieuwe thuiszorginstellingen. Bij 48 van de 50 onderzochte bedrijven voldeed de zorg niet aan de normen voor kwaliteit en veiligheid.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft in een reactie aangegeven dat zij pas ingrijpen als er structureel op meerdere fronten iets mis is in een organisatie. Volgens de Consumentenbond is dat vaak nu al het geval.
Babs van der Staak van de Consumentenbond reageert in het Radio M-programma Aan Tafel op de conclusie van het onderzoek. De bond heeft die getrokken op basis van de 50 laatste rapporten van de inspectie. In de stad Utrecht haalden JulianaZorg, LifeZorg, Good for Life en Thuiszorg Multicare de eerste controle niet. Rapsodi Healthcare uit Amersfoort en Neuman Zorg en Comfort uit Maarssen kwamen ook niet door de inspectie.
"Er was niet een heel directe aanleiding voor het onderzoek", aldus Van der Staak. "Al krijgen we regelmatig vragen over de thuiszorg. Onze onderzoekers waren gewoon benieuwd hoe het gesteld was. De inspectie controleert thuiszorginstelling. Wij dachten, die rapporten zijn openbaar, die staan op hun website. Die gaan we eens bekijken om te zien wat de inspectie concludeert."
Volgens Van der Staak is de situatie zeer zorgwekkend. "Die vijftien randvoorwaarden zijn niet voor niets gesteld, die zijn er om te zorgen dat zorg goed en veilig kan worden verricht. Op het moment dat ongeschoold personeel medicijnen toedient, of er worden risicovolle medicijnen toegediend zonder dat er extra controles zijn, personeel wordt aangenomen zonder dat de achtergrond wordt gecheckt, dat zijn allemaal dingen die natuurlijk heel zorgelijk zijn."
Die voorbeelden staan in de openbare inspectierapporten, aldus Van der Staak. "Wij verbaasden ons enorm over wat de inspectie was tegengekomen, en dat ze dat dus niet voldoende vinden om in te grijpen." Als het aan de Consumentenbond ligt grijpt de minister in en moet de inspectie actie ondernemen. Ze hebben ook een meldpunt geopend op hun website.
Consumentenbond over falende thuiszorg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.