RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

SP Amersfoort verzet zich tegen uitbreiding kippenstal

1/2
HOOGLAND - De Amersfoorste SP is tegen de uitbreidingsplannen van een pluimveehouder in Hoogland. De lokale partij denkt dat de kippenstallen een nadelig effect hebben op de omgeving. Bovendien is er volgens de SP sprake van grootschalig dierenleed. De boer is het daar niet mee eens en zegt dat uitbreiden zelfs noodzakelijk is.

Op dit moment heeft boer Gilbert van den Hengel zo'n 63.000 vleeskuikens. Hij heeft een vergunning aangevraagd om dit op te hogen naar 103.000. Volgens hem is dat nodig om het hoofd boven water te houden. "Mijn zoon wil het bedrijf graag overnemen, maar dan moet hij wel van de opbrengst kunnen leven", legt Van den Hengel uit. "Ik klus nu al bij om rond te komen."

DIERENLEED
De lokale SP heeft in de Amersfoortse gemeenteraad gepleit tegen de uitbreidingsplannen van de kippenboer. "Dit soort megastallen moeten helemaal uit Nederland verdwijnen", legt raadslid Rob Molenkamp uit. "Dieren hebben hier nauwelijks een dierwaardig bestaan. Ze zien geen daglicht en moeten te snel groeien."

Die vermoedens van dierenleed werden voor de SP bevestigd toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde die in de Hooglandse stallen werden opgenomen. Daarin is te zien hoe de kippen hardhandig in kratten worden ingeladen. "In megastallen zijn dieren verworden tot dingen. Er wordt zo snel mogelijk vlees geproduceerd."VANGSCHADE
Van den Hengel bevestigd dat dit de manier van werken is. "Zo laadt je kippen in", reageert de boer. "Er gebeurt eigenlijk niks. Op dat ene kuikentje, wat aan de kant gegooid wordt na." Van den Hengel is er altijd bij als zijn kippen worden gevangen voor de slacht. "Als ik iemand iets zie doen wat niet in de haak is, dan waarschuw ik ze. Gebeurt het nog een keer, dan kunnen ze vertrekken."

De pluimveehouder wordt ook afgerekend op 'vangschade' aan zijn kippen. "Als de kippen blauwe plekken of breuken hebben, dan krijg ik daarvoor niet betaald", legt Van den Hengel uit. Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit houdt steekproeven en deelt boetes uit aan boeren die hun dieren slecht behandelen.

BIOLOGISCH
De SP zou graag zien dat de kippenboer overstapt op het houden van biologische kippen. "Dan zouden de kippen buiten komen en krijgen ze meer tijd om te groeien", legt Molenkamp uit. "En er zouden veel minder gevaarlijke stoffen vrijkomen, omdat het voedsel dan ook lokaal en biologisch geproduceerd wordt."

Van den Hengel zou best biologisch willen produceren, maar volgens hem is de markt er niet naar. "De supermarkten knijpen ons uit. De consumenten willen een goedkoop stukje vlees. Het gaat om vraag en aanbod. Uiteindelijk beslist de consument met z'n portemonnee."

Kippenboer van den Hengel wil uitbreiden, maar SP verzet zich


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -