Utrechtse waterschappen en boeren snakken naar regen

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De waterschappen in de provincie Utrecht zijn blij met de verdringingsreeks, een lijst waarop staat welke instanties en bedrijven voorrang krijgen bij het verdelen van het oppervlaktewater. Die lijst wordt gehanteerd nu Nederland formeel met een landelijk watertekort kampt.
RTV Utrecht volgt de droogte en het watertekort op de voet. U vindt alle artikelen op de themapagina Droogte2018.
De overheid maakte gisteren bekend dat er op dit moment meer water verdwijnt dan de rivieren kunnen aanvoeren. Daardoor komen in het hele land onder meer natuur, scheepvaart, boeren en industrie in de problemen. De zogenoemde verdringingslijst is in categorieën ingedeeld. Voorop staat veiligheid en het voorkomen van onomkeerbare schade, gevolgd door drinkwater en energievoorziening. Economische functies en natuur die zichzelf kan herstellen staan achteraan in de rij.

NOG GEEN EXTRA MAATREGELEN

Het watertekort leidt in de provincie nog niet tot extra maatregelen. Vallei en Veluwe kondigde op 2 juli wel al een beregeningsverbod af, maar maakte een uitzondering voor het gebied aan onze kant van de provinciegrens.
"In het oostelijk deel van de provincie Utrecht kunnen we ondanks de dalende rivierstanden nog water inlaten aan de kant van het Eemmeer en aan de kant van de Rijn", zegt heemraad Frans ter Maten van het waterschap. "Dat blijven we dus doen, totdat landelijk wordt bepaald dat we niet meer mogen innemen van rijkswateren. Maar dat is gisteren niet gezegd, en dat zal misschien ook helemaal niet gebeuren."
Snakken naar regen

AFSPRAKEN

Ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ziet nog geen reden om boeren te verbieden water uit de sloten en beken te halen. "Zeg nooit nooit natuurlijk", zegt woordvoerder Jur Bulthuis, "maar op dit moment is het niet noodzakelijk om een beregeningsverbod af te kondigen. We hebben wel gevraagd: ga nou niet met zijn allen op hetzelfde tijdstip water uit de sloot trekken, want dan wordt het lastig voor ons om het water op peil te houden. Maak er afspraken over dat je elkaar afwisselt."
De Stichtse Rijnlanden voorziet niet alleen het zuiden van Utrecht, maar feitelijk ook de hele Randstad van water. Dat gebeurt onder meer met het IJsselmeer, dat als Nederlands grootste zoetwaterreservoir nu fungeert als 'nationale regenton'. "Om water naar West-Nederland te brengen halen we water uit het Amsterdam-Rijnkanaal", zegt Bulthuis. "Dat wordt behalve met Lekwater ook gevoed met IJsselmeerwater."

BOORBEDRIJF

Drinkwater is er gelukkig nog wel genoeg en beregenen is voorlopig nog geen probleem. Er zijn boeren voor wie het watertekort zelfs in hun voordeel werkt. Melkveehouder Gerard van Valkengoed in Eemnes heeft een gecertificeerd boorbedrijf en levert beregeningsinstallaties. De aanvragen zijn op dit moment haast niet bij te benen en dat betekent dat hij zowel verlies als winst maakt.
"Mijn koeien gedijen beter bij tien graden dan bij deze hitte", zegt Van Valkengoed. "De melkproductie loopt terug, je komt op een gegeven moment voer tekort en we kunnen niet oogsten want er groeit niets. Maar aan de andere kant wil iedereen sproeien en een groene tuin. Zo kan het me ook weer niet droog genoeg blijven. Ik moet mijn ene bedrijf toch oplappen met het ander", lacht hij.

GRASZODEN

Marc Fokker, die in de polder langs de A27 graszoden verkoopt aan hoveniers, tuincentra en consumenten, zag tot twee weken geleden de vraag naar nieuw gras toenemen. De handel liep uitstekend. Toch is de omzet door de warmte en de vakantietijd daarna snel tot een dieptepunt gezakt. "Het is een rustige periode, maar nu is het wel érg rustig."
Intussen maakt Fokker door de droogte veel kosten. Of hij later dit jaar door het vervangen van al die verdroogde grasmatten bij klanten nog veel omzet mag verwachten is maar de vraag. "Ik heb capaciteit om eens in de vijf dagen mijn velden te sproeien en dat gaat goed zolang het tot ongeveer 27 graden is. Maar bij temperaturen van 30 graden zie ik het zelf ook verdrogen hoor. Nee, laat het maar regenen."

REGEN IN DUITSLAND

Snakken naar regen, dat lijkt overal in de regio de gemene deler. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zou zelfs al blij zijn met een paar flinke buien bij onze oosterburen. "Als er hier dan geen regen valt, dan hopelijk tenminste nog in Duitsland", zegt woordvoerder Bulthuis. "Dan krijgen we via de Lek nog wat water aangevoerd. Die zal heus niet droog komen te staan, maar die staat op een peil net boven de zeven meter en dat is tamelijk laag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.