Werkstraffen voor Utrechtse supporters na rellen

Hooligans staan voor de rechter vanwege vechtpartijen bij café Murk, vlakbij de rode brug.
Hooligans staan voor de rechter vanwege vechtpartijen bij café Murk, vlakbij de rode brug. © 112 media
UTRECHT - De Utrechtse voetbalsupporters Joël B. en Wesley van D. die betrokken waren bij supportersrellen bij Café Murk in Utrecht eerder dit jaar, krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een werkstraf van 120 uur.
De rechter vindt dat er op basis van de videobeelden en de proces-verbalen is aangetoond dat er sprake was van geweld. De mannen moeten ook een schadevergoeding betalen.

VECHTPARTIJEN

De rellen gebeurde een dag voordat FC Utrecht tegen ADO Den Haag speelde. Tientallen supporters gingen met elkaar op de vuist. Omwonenden zeiden later dat het leek alsof er oorlog was uitgebroken.
Het OM eiste eerder vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een werkstraf van 120 uur tegen Joël B. en Wesley van D. De twee Utrechtse voetbalsupporters ontkenden vanochtend nog zich schuldig te hebben gemaakt aan de supportersrellen.
Een buurtbewoner filmde de rellen.

TUSSENSTOP

Het dossier van de twee veroordeelde verdachten kwam dus alsnog aan bod. Over de rellen verklaarde de buschauffeur van de voetbalhooligans dat hij een tussenstop maakte in Utrecht. Daar kwam het tot een confrontatie bij café Murk.
Een verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij op het terras zat en dat er plotseling vuurwerk werd gegooid. "Ze kwamen plotseling op ons af. Toen ging ik er ook op af."
De andere verdachte zat ook bij het café. "Op een gegeven moment ging het los. Ik wilde er niks mee te maken hebben en wilde naar m'n auto. Toen kreeg ik een voorwerp naar m'n hoofd gegooid." Daar hield hij een hoofdwond aan over.
Tijdens de rellen werd er gegooid met het meubilair van een ijssalon aan de Anton Geesinklaan. De eigenaar van die zaak wil daarom een schadevergoeding van de relschoppers. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de vrouw erg is geschrokken van het incident. Ze eist daarom ook een immateriële schadevergoeding van 1000 euro.

CONFRONTATIE

Tijdens de nacht van de bewuste rellen liep het ook uit op een confrontatie bij het AC-restaurant aan de A12 bij De Meern. Toen de politie op de vechtpartij langs de snelweg afkwam, ging een deel van de relschoppers ervandoor. De A12 moest daardoor bij De Meern in beide richtingen worden afgesloten.

UITSTEL

Aanvankelijk stonden vandaag acht Utrechtse supporters terecht. Maar de advocaten van zes verdachten vroegen om de zaak aan te houden. Zij gaven aan de videobeelden te willen bestuderen om hun cliënten goed te kunnen verdedigen.
De rechter ging mee in dat verzoek. Dat betekent dat de zaken tegen zes verdachten op een later tijdstip worden behandeld. Eén Feyenoord-aanhanger kreeg vandaag ook een werkstraf van 120 uur opgelegd. Een ander krijgt twee maanden cel waarvan één voorwaardelijk. Hij werd al eerder eens veroordeeld voor geweldpleging. Drie Feyenoord-fans moeten nu nog voor de rechter komen. Omdat zij op vakantie zijn konden ze vandaag niet verschijnen.
Verslaggever Peter Knieriem vanochtend over de supportersrellen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.