Meer zoet water vanuit Utrecht naar West-Nederland

Het Amsterdam-Rijnkanaal.
Het Amsterdam-Rijnkanaal. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De verzilting (het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte) neemt toe in West-Nederland en daarom wordt de hoeveelheid zoet water die vanuit Utrecht naar het westen wordt gepompt verhoogd. Dat meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Het westen kreeg vanwege de droogte sinds 24 juli al 6900 liter water per seconde vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Nu komt daar nog eens 4000 liter per seconde bij.
HDSR maalt het water via een systeem naar het Rijnland. Het hoogheemraadschap in Leiden verdeelt het zoete water en stuurt het vervolgens door naar aangrenzende schappen. Verzilting van de bodem kan voor onherstelbare natuurschade zorgen en moet daarom worden voorkomen.

COTHEN

Het waterschap heeft vandaag een pomp bij Cothen geplaatst, omdat de waterstand in de Nederrijn zodanig zakt dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede mogelijk geen water meer krijgt. Daardoor zou ook de watertoevoer naar de grachten in Utrecht stokken. Via de pomp en een gemaal kan water uit het Amsterdam-Rijnkanaal worden gehaald.
Waterschap Zuiderzeeland sluit niet uit dat voor het eerst sinds het bestaan van de Flevopolders een sproeiverbod wordt ingesteld. Het schap heeft een bijzondere positie omdat het werkgebied op de bodem van de voormalige Zuiderzee ligt. Het schap maalt de polders droog en heeft tot half juli nog elke dag water gespuid op het IJsselmeer.
Nu zakt het peil van het IJsselmeer snel. Als Rijkswaterstaat de waterinlaat vanaf het IJsselmeer aan banden gaat leggen, ontkomt zelfs Zuiderzeeland mogelijk niet aan een beregeningsverbod.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.