Amersfoortse 'helden' varen mee tijdens Canal Parade Amsterdam

© ANP
AMERSFOORT - Een boot van stichting Keiroze uit Amersfoort vaart vandaag mee tijdens de Amsterdam Canal Parade. "Het wordt een gigantisch goed feest", zegt Sander Huijskes van Keiroze.
Volgens Huijskes is de Pride nog altijd van groot belang omdat het nog niet vanzelfsprekend en mogelijk is om overal te kunnen zijn wie je bent. "Het is heel belangrijk om daar iedere dag voor te strijden", zegt Huijskes.
Amersfoort heeft wat dat betreft ook een geschiedenis. De roze zaterdag van 1982 in Amersfoort liep ernstig uit de hand. Wat een feestelijke dag had moeten zijn, ontaarde in rellen. Een aantal homo's werd ernstig mishandeld. Anderen werden uitgescholden, bespuugd en bekogeld met eieren.

HELDEN

Een paar mensen die er destijds bij waren, varen ook vandaag mee in Amsterdam. Een prachtig statement, vindt Huijskes. Want het thema van de Amsterdamse pride dit jaar is 'heroes'.
"Wij vinden het een heel mooi gebaar om te varen met een aantal slachtoffers van toen, die wij zo bekronen als helden, als 'heroes'. Om samen met de generaties die nu in vrede leven in Amersfoort gezamenlijk daar een gigantisch feest te kunnen maken."

ANIMO

Het was al weer een paar jaar geleden dat Amersfoort meedeed aan de botenparade in Amsterdam. "In 2010 voor het laatst. Toen onder de noemer roze zaterdag", zegt Huijskes.
Het is volgens hem erg lastig om mee te kunnen doen. "Dat komt doordat er heel veel animo voor is. En er zijn maar tachtig plekken om in de parade mee te kunnen varen."
De boot uit Amersfoort vaart vandaag ergens in het midden van de parade. De boot is de 43ste in de rij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.