Enorme ravage na plofkraak bij winkelcentrum Smaragdplein in Utrecht

© Koen Laureij
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Hoograven is vannacht een grote ravage ontstaan door een plofkraak. De daders hadden het gemunt op de pinautomaat van de Rabobank aan het Smaragdplein. Ze wisten geen buit te bemachtigen en niemand raakte gewond, maar woningen, winkels en auto's zijn zwaar beschadigd geraakt.
Omwonenden werden rond 02.00 uur opgeschrikt door een enorme knal. "Ik wist meteen: dat is een plofkraak", vertelt buurtbewoner Willem van Ewijk aan RTV Utrecht. "Ik woon hier al m'n hele leven en het is wel eens eerder gebeurd, maar deze was wel echt extreem. Kijk naar de chaos hier."
Van de gevel is na de plofkraak weinig meer over.
Van de gevel is na de plofkraak weinig meer over. © Koen Laureij
Loco-burgemeester Victor Everhardt is al vroeg aanwezig om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is. "De impact is groot", verzucht hij. "Aan de sfeer proef ik dat iedereen geschrokken is. De knal was enorm, het glas ligt bij mensen in de woonkamer. Hoe haal je het in je hoofd om dit soort zware explosieven hier te laten afgaan? Als het al buit oplevert, is het in geen verhouding met de schade die hier is ontstaan."

TOEKOMST VAN DE GELDAUTOMAAT

Volgens Everhardt heeft de gemeente als eerste prioriteit om te zorgen dat de huizen weer gerepareerd worden en dat bedrijven weer verder kunnen. "We moeten ook gaan nadenken over wat we willen met die geldautomaten. Ze zullen sowieso gaan afnemen, omdat contactloos betalen nou eenmaal de toekomst is. En met dit soort situaties zijn geldautomaten sowieso het bespreken waard."
De daders zijn nog niet gepakt. Getuigen zouden twee jongens op een rode scooter hebben zien wegvluchten. Er wordt onderzocht of de daders twee auto's hebben gebruikt als schild om tijdens de explosie achter te schuilen.
Het incident trok veel bekijks. Op Twitter reageren buurtbewoners geschrokken op de enorme knal, die zelfs in Nieuwegein te horen zou zijn geweest.

VEILIGHEID

Een jaar geleden was het ook al raak op het Smaragdplein. Toen werd een pinautomaat van de ABN-AMRO als doelwit gezien, maar de schade was toen beperkter. Toch vinden sommige Twitteraars dat daar in het kader van de veiligheid uberhaüpt geen pinautomaten meer zouden moeten staan.
Volgens de Rabobank werd was de pinautomaat juist al extra beveiligd, omdat er huizen omheen liggen. "We noemen dat een box in een box", aldus een woordvoerder. "Dat betekent dat er nog een extra beschermende laag om de automaat zit."
De plofkraak veroorzaakte een ravage

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.