Hoe een gortdroge golfbaan met weinig water toch een beetje groen kan blijven

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
BOSCH EN DUIN - Vanwege de aanhoudende droogte moeten we spaarzaam omgaan met ons water en daar geeft Golfbaan 'De Pan' in Bosch en Duin gehoor aan. Ze sproeien alleen gedeeltes van de golfbaan met als resultaat een gortdroge golfbaan met her en der een prachtig groen grasvlak. Het golfplezier is er niet minder om.
De golfbaan ligt in een bos, tussen de dennenbomen, midden in een natuurgebied. De beheerders willen goed voor de natuur zorgen en sproeien daarom sommige plekken wel, en sommige niet. Alleen de zogeheten greens en tees worden beregend. De green is het stuk kort gemaaide gras waar de hole zich bevindt. De tee-box of ook wel gewoon 'tee' genoemd, is de afslagplaats van de hole. Op deze plekken is het gras bijzonder groen.
Zo ligt De Pan er nu bij.
Zo ligt De Pan er nu bij. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
En dat gras, dat is een deel van het geheim. Het gortdroge gele gras lijkt hartstikke dood, maar is het zeker niet. Het slaapt!
Ze gebruiken struisgras en roodzwenkgras. Vooral die laatste heeft amper water nodig. Een sproeisysteem bepaalt hoeveel water het gras dan precies nodig heeft. Jan van Mondfrans, lid van de golfclub en tevens grasspecialist, legt dat uit: "Het sproeisysteem kan door middel van een appje bediend worden. Hij controleert zelf hoeveel water er nodig is om het gras groen te houden en beslist vervolgens hoeveel er gesproeid moet worden."
Kees Hoogendijk staat op een prachtig groene green
Een waterverdeler zorgt er als laatste voor dat al het water dat valt, egaal over het oppervlak verdeeld wordt. Het middel hecht zich aan de zanddeeltjes. Als het gaat regenen dringt het water daar ter plekke de grond in. "We hebben veel met dit middel geëxperimenteerd en daarom durven we het ook aan om zo weinig water te geven", zegt Van Mondfrans.
"Natuurlijk zijn er altijd leden die dan mopperen dat de rest van de baan ook gesproeid moet worden", vervolgt hij. "Maar dan zeg ik meestal: ga een lesje golfen nemen. Want ook op die kale oppervlakten moet je met de bal om kunnen gaan."
Gras op golfbaan niet van slag door droogte
"Mensen die mopperen moeten maar een extra golfles nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.