Hitte en droogte drama voor vlinders, zet een nectarplant in je tuin

© Pathum Jayasekara, Flickr
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. De dieren zaten sowieso al in de verdrukking en door de aanhoudende droogte en hitte is het dit jaar nóg slechter met hen gesteld.
Gisteren was de landelijke vlindertelling en er werden vijftig procent minder vlinders geteld dan normaal. Ook zijn er veel minder verschillende soorten gezien. "Dit is heel fors", zegt Ineke Radstaat van de Vlinderstichting. "We zijn wel een beetje geschrokken."
We zijn wel een beetje geschrokken
Ineke Radstaat
Vooral in het binnenland is de afname enorm. "Vlinders hebben het al heel zwaar in Nederland door allerlei invloeden van de mens. Er is weinig leefgebied en er zijn weinig voedselplanten." En dan komt daar ook nog eens de enorm droge en hete zomer van 2018 bovenop.
En het wordt voorlopig niet beter, zegt Radstaat. Het gaat niet alleen slecht met de vlinders, maar ook met hun nakomeling: de rups. De vlinderbaby's hebben amper planten waar ze van kunnen eten, dus zullen ze in 2019 vermoedelijk niet transformeren tot vlinder.
Zet een nectarplant neer, die zijn gewoon te koop in winkelcentra.
Ineke Radstaat
Jammer, want de vlinder is voor veel Nederlanders een welkome gast in de tuin. Maar het is volgens Radstaat ook slecht nieuws voor de natuur. "Ze zijn een heel belangrijke schakel in de voedselketen. Vlinders staan helemaal onderaan en zijn voedsel voor vogels en vleermuizen. Ik zie het als een soort kaartenhuis. Als je de onderste kaarten er onderuit trekt, stort alles in."
En wat kunnen wij doen om het leven van vlinders enigszins aangenamer te maken? "Nectarplanten neerzetten, die zijn gewoon te koop in tuincentra."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.