Lekkende agent wilde indruk maken op vrouwen

© ANP
VLEUTEN - De Vleutense Faris K. gebruikte geheime politie-informatie om indruk te maken op vrouwen. Zo heeft hij onder andere de geheime woonplaats van Geert Wilders gelekt en heeft hij verteld over een bezoek van een dochter van Barack Obama aan Nederland. Dat zei zijn advocaat Peter Plasman vandaag tijdens de regiezitting bij de rechtbank in Den Haag.
Faris K. werkte in het verleden voor de Utrechtse politie, maar wist zich op te werken tot de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (toen nog DBB). Hij werkte voor het IRIS-team, dat verkenningen uitvoert wanneer bijvoorbeeld Geert Wilders ergens op bezoek gaat.

DOORSPELEN AAN VROUWEN

Dankzij deze functie had Faris toegang tot operationele informatie. Bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) kwam op een dag de tip binnen dat K. zonder goede reden in de politiesystemen rondneusde. En terwijl K. werd afgetapt, geobserveerd en werd afgeluisterd door de politie, bleek dat hij de informatie doorspeelde aan verschillende vrouwen.
Volgens zijn advocaat Peter Plasman deed hij dit vooral om indruk te maken: "Het was stoerdoenerij. K. wilde laten zien wat voor interessant werk hij deed. Stoer werk."

NIET AAN CRIMINELEN

Het idee dat K. de informatie zou lekken aan criminelen valt hem volgens zijn advocaat dan ook zwaar. "Hij gaat gebukt onder wat er in de media is bericht. Het klopt niet dat hij heeft gelekt aan criminelen. Gelukkig benadrukt de officier van justitie dit ook in haar betoog."
Advocaat Plasman over lekkende agent

STRAFMAAT

Persofficier van justitie Sanne van der Harg vertelt dat het onderzoek inderdaad is begonnen na geluiden dat Faris K. informatie zou delen met criminelen. "Er heeft een uitvoerig onderzoek plaatsgevonden en daaruit is dat toen niet gebleken. Maar hij deelde wel informatie met kennissen en dat blijft natuurlijk een schending van het ambtsgeheim. Het maakt voor de strafmaat wel veel uit of je de informatie deelt met een crimineel of met een kennis."
Toen bekend werd dat K. informatie over Geert Wilders lekte, legde de politicus zijn verkiezingscampagne stil. Het is onduidelijk of de PVV-voorman in gevaar is geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.