'Minder geld voor ouders die kinderen niet inenten'

PROVINCIE UTRECHT - Ouders die hun kind niet willen laten vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag.
"Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen." Ook BOinK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren.
Het in Utrecht gevestigde IVM stelt dat er een boetesysteem moet komen voor ouders die hun kinderen weigeren te laten vaccineren en vereniging BOinK vindt dat het ouders verplicht moet worden om te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat.

OVERVECHT EN BINNENSTAD

Van Brakel noemt de dalende vaccinatiegraad in de Utrechtse wijken Overvecht en de binnenstad als zorgwekkende voorbeelden van plekken waar het mis gaat. Uit de Volksgezondheidsmonitor van de gemeente Utrecht bleek eerder dit jaar dat de vaccinatiegraad daar onder de kritische ondergrens van 90 procent is gedaald.
"Die dalende trend zien we de afgelopen jaren in het hele land, maar op een aantal plekken gaat die daling sneller. Mensen hebben steeds meer wantrouwen tegen vaccinaties. Dat is een van de redenen dat mensen twijfelen om hun kinderen te vaccineren.

UITBRAAK

Vaccineren is volgens Van Brakel vooral belangrijk bij een uitbraak van een bepaalde ziekte. "Dan kunnen veel kinderen plotseling ziek worden, ziektes waaraan ze kunnen overlijden."
Een dekking van 100 procent is volgens hem niet nodig. "Als er voldoende mensen in een bepaalde groep gevaccineerd zijn, dan zijn ook de mensen zonder inentingen veilig."
In het najaar komt staatssecretaris Paul Blokhuis met een uitgebreid plan om het aantal vaccinaties omhoog te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.