Branddrama Breukelen: bewoners over twee weken naar huis

© Sem van der Wal
BREUKELEN - De bewoners van zorgcentrum 't Heycop in Breukelen komen nog steeds bij van de grote brand die vorige week in het pand woedde. Het gros van de bewoners verblijft nog altijd bij vrienden, familie of kennissen nu het pand nog niet bewoonbaar is. De rest verblijft in hotel Plesman op het terrein van Nyenrode en twee mensen liggen nog in het brandwondenziekenhuis in Beverwijk.
Het heeft mensen enorm aangepakt.
Burgemeester Van Mastrigt
Ze willen naar huis, de 110 bewoners die nu elders verblijven. Dat gaat waarschijnlijk op 18 augustus gebeuren, zegt waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt. Ze zwaait sinds 1 augustus de scepter in de gemeente Stichtse Vecht. "Er wordt momenteel heel hard gewerkt om die datum te halen. We hopen echt dat we met vereende krachten die 18 augustus halen. Dat de appartementen weer helemaal zijn schoongemaakt en dat de mensen eindelijk weer naar huis kunnen."
Van Mastrigt werd meteen in het diepe gegooid, afgelopen week. Ze bracht direct een bezoek aan hotel Plesman om de bewoners te spreken. "Daar hoorde ik emotionele verhalen. Het heeft mensen enorm aangegrepen."
Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt
Waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt © Provincie Utrecht
Gelukkig is er voldoende hulp. Volgens de burgemeester hebben zich zo'n dertig vrijwilligers aangemeld om de bewoners te helpen. Ze nemen daarmee het stokje over van de vrijwilligers van het Rode Kruis. "Dat is echt geweldig", vindt Van Mastrigt. "Ik kende de gemeente nog niet zo goed maar zoals ik de afgelopen week de gemeente heb leren kennen, met al die hulpverleners en nu dus ook de vrijwilligers die zich aangemeld hebben, dat is fantastisch."
De vrijwilligers zijn heel erg welkom. De bewoners zijn al wat ouder en zitten nu in een totaal andere omgeving en dat is toch lastig. De vrijwilligers doen dan ook voornamelijk hand-en-spandiensten, zoals Van Mastrigt dat omschrijft. "Ze schenken koffie, helpen met eten en drinken, gaan een rondje met de bewoners lopen en bieden ze vooral ook een luisterend oor. Want de ouderen hebben toch behoorlijk wat meegemaakt deze week."
Van Mastrigt over de vrijwilligers in Breukelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.