Amersfoorter vrijgesproken van misbruik nichtje

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een 47-jarige Amersfoorter heeft vandaag te horen gekregen dat hij niet wordt veroordeeld wegens misbruik van zijn nichtje. Volgens de rechter kan niet voldoende bewezen worden dat hij twintig jaar geleden aan het meisje zat.
Het slachtoffer ging creatief te werk om haar oom jaren na dato alsnog te kunnen laten berechten. Ze voerde een gesprek met de man en nam het op met audioapparatuur. In dat gesprek sprak de oom over spijt en over 'fouten die hij niet had mogen maken'.
Ook zei hij: "Ik zat aan je". Toch zijn al die verklaringen onvoldoende om tot een bewijs te komen. Volgens de rechter is het onduidelijk over welke fouten de oom het precies heeft, waaraan hij heeft gezeten en waar hij precies spijt van heeft.

VAN HOREN ZEGGEN

Ook de verklaringen van de familieleden zijn onvoldoende bewijs, zegt de rechter. Zij verklaarden wel over het seksuele misbruik, maar kenden het verhaal alleen "van horen zeggen".
De verdachte zelf ontkende seksueel misbruik. Hij had het naar eigen zeggen in het opgenomen gesprek met zijn nicht over "kriebelen", niet over seksuele handelingen. De rechter vindt dat ongeloofwaardig, desondanks is er te weinig bewijs tegen de man.

BEWIJS IS MOEILIJK

Een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht benadrukt dat het in zedenzaken vaak lastig is om tot een veroordeling te komen vanwege gebrek aan bewijs. Bij de vermeende seksuele handelingen zijn vaak slechts twee personen aanwezig: het veronderstelde slachtoffer en de veronderstelde dader. "Om iemand in zo'n zaak te kunnen veroordelen moet er ander bewijsmateriaal zijn dat de aangifte op specifieke punten ondersteunt."
Het Openbaar Ministerie laat in een reactie op Twitter weten de uitspraak te bestuderen, maar sterk te overwegen om in hoger beroep te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.