RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Henk Westbroeks vinger is in beton gegoten

1/3
VIANEN - Vianen zou je de betonstad van onze provincie kunnen noemen. Van oudsher staan hier veel grind- en zandfabrieken omdat er veel belangrijke waterwegen in de buurt zijn zoals de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Henk is op bezoek bij zo'n fabriek. Hij ontdekt daar dat de wanden van woningen tegenwoordig in de fabriek worden gemaakt in plaats van op de bouwplaats. En er blijken wel†honderd verschillende soorten beton te bestaan. Deze fabriek maakt†zelf-verdichtende beton. Als Henk daar even zijn vinger in steekt, dan vult het beton†het gat daarna†vanzelf weer op.

Tegenwoordig worden er wolkenkrabbers gebouwd van†zo'n zevenhonderd†meter hoog. Henk vraagt zicht af waarom die niet in elkaar storten†door al†het gewicht van†het beton. Maar beton is ontzettend drukvast en daardoor kan je er super hoog mee bouwen. Maar er zijn technieken om beton lichter te maken, legt†Eric ter Heerdt van MBS Beton uit aan Henk.

Ballen maken beton lichter. Die ballen zijn hol en om te zorgen dat er op bepaalde plekken geen beton zit, gebruiken we van die ballen."
Eric ter Heerdt

BETON MOET JE ONDERHOUDEN
Henk verwondert zich erover dat beton zo oud kan worden. Hij heeft in ItaliŽ viaducten gezien die wel tweeŽneenhalf duizend jaar oud zijn. Maar†Eric legt uit dat je beton goed moet onderhouden om de levensduur te garanderen. Beton moet worden schoongemaakt, soms moet er een coating op en afgebrokkelde stukjes moeten worden gerepareerd, anders komt er vocht in het beton†en krijg je betonrot.

Henk wil graag nog een toevoeging op zijn CV, 'Erkend betonstorter'. Daarvoor moet hij wel eerst even de handen uit de mouwen steken, maar al snel blijkt dat Henk daar niet zo goed in is.

Henk Westbroek maakt er een zooitje van


Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Uitzending: Westbroek in beton gegoten


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -