Blauwalg en drollen in het water: "Buiten zwemmen is niet overal handig in verband met hygiëne"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Hoewel het met de temperaturen van afgelopen weken aanlokkelijk is om op alle mogelijke plekken te zwemmen, is het niet overal even verstandig om plezierbaantjes te trekken. Naast het risico van bijvoorbeeld blauwalg, kunnen ook stromingen en ongewenste objecten in het water voor vervelende situaties zorgen.
In het Merwedekanaal bij De Munt is het bijvoorbeeld onverstandig om te zwemmen, maar het zwemverbod dat daar heerst lijken veel recreanten de afgelopen weken aan hun laars te lappen.
"Zwemmen in het Merwedekanaal is niet toegestaan en ook niet erg handig in verband met hygiëne", vertelt Theo de Lange van Rijkswaterstaat. "Het is nog steeds officieel een vaarwater, en er wordt ook veel geroeid. Er is onlangs nog een vervelend ongeluk gebeurd, doordat iemand van een brug op een roeier sprong."

RIOOLWATER

Na dat ongeluk heeft de gemeente in overleg met Rijkswaterstaat extra borden geplaatst, waarin het zwemverbod nogmaals aangeduid wordt. "Het is sowieso levensgevaarlijk om van bruggen af te springen. Niet alleen vanwege vaartuigen die onder de brug door kunnen komen, maar ook vanwege allerlei objecten als winkelwagentjes of fietsen waar je je lelijk aan kunt bezeren."
Niet alleen is het zwemmen niet toegestaan in verband met de veiligheid van roeiers en zwemmers, het is ook niet slim in verband met de hygiëne, legt De Lange uit. "Het klinkt misschien vreemd omdat het al zolang droog is, maar bij heftige regenval opent een noodklep van het riool. Dan wordt er vuil rioolwater op het oppervlaktewater geloosd, en dan komt er dus vies rioolwater in het Merwedekanaal."

BLAUWALG

Op dit moment hoeven zwemmers voor rioolwater niet bang te zijn, in verband met het gebrek aan hevige regenval. Een reëler risico is blauwalg, waar de Provincie Utrecht op controleert. Op dit moment is de gevreesde bacterie aangetroffen bij Cattenbroek in Woerden, Strijkviertel in De Meern en Zwemlust in Nieuwersluis.
Op zwemwater.nl kunnen mensen zien welke plassen er gecontroleerd worden en waar er eventueel iets mis is. Ook kunnen ze bellen naar de zwemwatertelefoon (030-7023333) om te vragen waar je veilig kunt zwemmen of melding te maken van groene drab of blauwalg.
"Alle plekken waar je veilig kunt zwemmen staan op deze site", legt Marlies Verhoef van de Provincie Utrecht uit. "Deze officiële zwemlocaties worden regelmatig door ons gecontroleerd, zeker nu het zo warm is. Er staat ook waar er toezicht is, dat is bijvoorbeeld wel prettig als je met kleine kinderen gaat zwemmen."
Iedereen die ergens anders gaat zwemmen dan deze aangegeven locaties doet dat "op eigen verantwoordelijkheid", zegt Verhoef. "Het is niet zo slim om op niet-officiële locaties te gaan zwemmen, omdat je nooit weet wat je daar tegenkomt. Het kan zijn dat daar een bodem verzakt of een sterke stroming staat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.