Ouderen steeds vaker bereid tot verhuizen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Een oude boom moet je niet verplanten, zo luidt het spreekwoord. Toch blijkt uit cijfers van het CBS dat 65-plussers steeds vaker willen verhuizen.
In 2009 dacht slechts 6 procent van de ouderen aan verkassen, in 2015 was dat aandeel gegroeid tot 16 procent. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat voor veel ouderen, zo'n 37 procent, gezondheid een belangrijke reden is om te verhuizen.
Wooncoach Monique van Walle merkt dat er naast gezondheid nog andere redenen zijn om ergens anders te gaan wonen. "Soms willen ze dichter bij de kinderen wonen, ze willen kleiner wonen, ze willen niet meer traplopen, weinig onderhoud. ze willen ook graag tussen andere ouderen wonen, omdat ze eenzaam zijn."

COMPLEXE WENSEN

Maar waar verhuizen deze mensen dan naartoe? In een stad als Amersfoort is het niet eenvoudig om aan een nieuw huurhuis te komen; er is een wachttijd van gemiddeld 10 jaar. Van Walle ziet dat de senioren die zij helpt specifieke woonwensen hebben. "De jongere ouderen willen dicht bij de activiteiten wonen, bij winkels, bij de binnenstad. Ze willen graag een extra slaapkamer, voor de hobby's of logees. Die willen niet in een seniorencomplex."
Het CBS ziet ook dat ouderen minder vaak naar een specifieke ouderenwoning willen verhuizen. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil daarom dat gemeenten beter gaan nadenken over geschikte woningen voor ouderen, vertelt directeur Manon Vanderkaa. "Woningen waar je als het nodig is ook goed met de rollator uit de voeten kunt. Dat je een krukje kunt hebben in de douche, een verhoogd toilet, noem maar op. Allerlei maatregelen zijn denkbaar om te zorgen dat je ergens ook op hogere leeftijd kunt wonen. Dat is de uitdaging."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.