RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kans op smog op laatste bloedhete dag

UTRECHT - Vanwege de warme dinsdag die in het verschiet ligt, heeft het KNMI in onder meer de provincie Utrecht code geel afgegeven. Dat betekent dat het nationaal hitteplan van het RIVM direct ook actief is.

Het hitteplan houdt simpelweg in dat je voldoende moet drinken en uzelf en uw woning zo koel mogelijk moet houden. Lichamelijke inspanning dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Overdag buiten sporten wordt sowieso afgeraden.

SMOG

Er is dinsdag ook kans op smog door ozon. Daarvoor waarschuwt het RIVM. Voor maandag kan de luchtkwaliteit 'slecht' worden in het hele land. Dat komt door de zon, de verkeersbewegingen†en het windstille†weer.†Geadviseerd wordt dat mensen die gevoelig zijn voor smog binnen blijven en geen zware lichamelijke inspanning uitvoeren.

Smog kan leiden tot toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Irritatie van ogen, neus en keel ligt ook op de loer. Over het algemeen zijn kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen relatief vaak gevoelig voor smog. Volgens Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is de smog schadelijk voor iedereen. "Je hoeft niet verbaasd op te kijken als je vandaag tranende ogen hebt of benauwd bent. Maar als je geen longziekte hebt is het niet verontrustend."

In de loop van de dag wordt de smog erger, volgens Rutgers. "Maar mondkapjes helpen in dit geval niet. Als je een longaandoening hebt moet je, vooral vanavond,†binnen blijven. In de avond steken mensen vuurkorven aan en gaan ze barbequŽn, die stoffen zijn erg schadelijk. Verder doe je er verstandig aan om je medicatie te verhogen,†niet te sporten, niet wandelen en niet te fietsen vanavond. Dan komt de smog dieper in je longen terecht en dan heb je een groter probleem."

HETE DAG

Het wordt een zeer warme dag met maximumtemperaturen tussen de 32 en 37 graden. Ook de nacht naar woensdag wordt weer warm, met geschatte temperaturen tussen 19 en 22 graden. Woensdag wordt het overdag minder heet. Hoewel het in het zuidoosten en oosten van het land nog wel 29 graden kan worden.

Ook in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg is code geel afgegeven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -