Forse tik op vingers van defensie: Mariniers niet genoeg betrokken bij marinierskazerne Vlissingen

Hier moet de nieuwe kazerne komen.
Hier moet de nieuwe kazerne komen. © RTV Utrecht
DOORN - De plannen voor de marinierskazerne in Vlissingen moeten mogelijk nog eens vanaf het begin goed bekeken worden. Een commissie heeft het hele proces voor de bouw onderzocht en concludeert dat de mariniers zelf te laat zijn betrokken bij de plannen. Daarom moet de medezeggenschap alle plannen nog eens kunnen beoordelen.
De medezeggenschap, een soort ondernemingsraad, en de marine staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de mariniers wordt de kazerne niet goed genoeg. Maar een oplossing was maar niet in zicht. Daarom stapte de medezeggenschap naar een geschillencommissie, die nu advies heeft uitgebracht.
Volgens het advies moeten de partijen de meningsverschillen op een rij te zetten. Een onafhankelijke partij zou dit proces moeten begeleiden.
Volgens advocaat van de mariniers Jasper de Waard is het een forse tik op de vingers van defensie: "Dat heeft defensie niet goed gedaan. Daarnaast is er te weinig informatie gedeeld, was er te weinig overleg en dialoog. Allemaal punten van de geschillencommissie waar defensie het voortouw had moeten nemen."
Daarom adviseert de geschillencommissie CAOP dat beide partijen samen moeten kijken hoe ze de problemen kunnen aanvliegen. Volgens de Waard betekent dat, dat alles opnieuw moet: "Het hele traject moet eigenlijk opnieuw worden doorlopen met alle informatie op tafel. Alleen dan is er goede inspraak."
De bouw kan niet worden doorgezet, dat is tegen het advies in.
Advocaat de Waard

BOUW LIGT STIL

De verhuizing van mariniers van Doorn naar Vlissingen houdt de gemoederen al lang bezig. Mariniers zien het niet zitten om te verhuizen, vanwege hun gezin. En omdat de kazerne in Vlissingen niet wordt zoals beloofd. Op 60 punten voldoet die niet aan de eisen van de elitetroepen van defensie, zegt de medezeggenschap.
De bouw en aanbesteding van de kazerne ligt door dit conflict al sinds maart stil. En dat blijft nog zo, verwacht de advocaat van de mariniers: "De bouw kan niet worden doorgezet, dat is tegen het advies in."
Toch hoeft defensie het advies niet over te nemen. Het is en blijft een advies. Daarnaast staat in het advies dat de verhuizing een politieke beslissing is waar de medezeggenschap niet over gaat. De advocaat van de mariniers hoopt dat defensie wel zal luisteren. "Ik vind dat je mag verwachten dat ze dat wel doen", aldus de Waard. "Er is te weinig informatie verstrekt. In de hele tijdlijn is het niet goed aangevlogen." Defensie erkent dat medezeggenschap onvoldoende betrokken was en gaat nu met betrokkenen kijken hoe we dat kunnen verbeteren.

KOSTEN

Hoeveel die nieuwe kazerne gaat kosten is voor het grote publiek nog altijd onduidelijk. Minister Hillen beloofde jaren geleden een "fit for purpose"-kazerne voor 200 miljoen euro. Toch denkt de medezeggenschap dat die kazerne een veelvoud gaat kosten.
Volgens de advocaat kan dat bedrag, door dit geschil, oplopen: "Het gaat hier niet om OF de mariniers naar Vlissingen gaan, maar HOE. Dat OF is aan de politiek. Maar als de medezeggenschap nu opnieuw betrokken wordt en andere dingen wil dan defensie, dan kan het prijskaartje hoger worden".
Nieuwe gesprekken tussen de marine en de medezeggenschap zijn nog niet ingepland, vanwege de vakantie. Maar advocaat de Waard hoopt dat dat snel gaat gebeuren: "Het is in het belang van beide partijen dat het gebeurt".

POLITIEK

Na de zomer gaat de Tweede Kamer opnieuw in debat over de Kazernesoap. Dan weten Kamerleden hoe duur de kazerne wordt, waarom veel mariniers weggaan bij het Korps en weten ze van dit advies. Met al die informatie gaan Kamerleden nog eens debatteren of het een goed idee is om het Korps te verhuizen naar Zeeland.
Al het nieuws over de mariniers vindt u in onze tijdlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.