Provincie houdt vast aan enorme reductie nieuwe kantoren

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Tien gemeentes in de provincie kunnen in de toekomst aanzienlijk minder kantoren bouwen dan ze zouden willen. Dat blijkt uit een ontwerpplan dat de Provincie Utrecht deze week heeft gepubliceerd.
De provincie is al vier jaar bezig om een rem te zetten op de groei van het aantal kantoorpanden in de regio. Twee jaar geleden leidde dat tot een voorlopig 'Inpassingsplan Kantoren'. Dat plan kon destijds rekenen op veel kritiek. Zo zei de gemeente Veenendaal in 2016: "Er is sprake van inmenging in het gemeentelijk belang. Planologische regels die ingrijpen in bestaand stedelijk gebied worden door ons primair als gemeentelijk belang gezien. Het inpassingsplan past niet bij de beoogde 'schouder aan schouder'-aanpak die de PAK (Provinciale Aanpak Kantorenleegstand) uitstraalt."

INGRIJPEN PROVINCIE

Deze week maakte de provincie bekend dat ze hun inpassingsplan wil doorzetten. Dit plan grijpt in op de bestemmingsplannen van de diverse gemeentes. In die bestemmingsplannen staat hoeveel vierkante meters kantoren een gemeente zou kunnen bouwen. De provincie bepaalt nu dat die vierkante meters gereduceerd moeten worden.
De gemeente Bunschoten mag nog maar 1.000 m2 kantoren bouwen op Haarbrug-Zuid, terwijl het bestemmingsplan nu nog uitgaat van bijna 42.000 m2. Op het Utrechtse bedrijventerrein Strijkviertel/Rijnvliet mag in de toekomst helemaal geen nieuw kantoor meer gebouwd worden. De reductie daar is bijna 2 miljoen vierkante meter.

NIEUWEGEIN VALT AF

Ook Amersfoort (205.000 m2), Ronde Venen (350.000m2), Houten (55.000 m2), Leusden (25.000 m2), Stichtse Vecht (8.000 m2), Veenendaal (155.000 m2) Woerden (65.000 m2) en Zeist (30.000 m2) moeten beoogde kantoorruimtes inleveren. Alleen Nieuwegein ontspringt de dans. Die gemeente heeft al vrijwillig afstand gedaan van een aantal bouwlocaties, die in eerste instantie bestemd waren voor kantoren.
De plannen zijn ontwikkeld nadat tijdens de economische crisis van een paar jaar geleden de leegstand in kantoorpanden enorm was. Door het reguleren van de markt, wil de provincie dat in de toekomst voorkomen.
In verband met de vakantietijd zijn er nog geen reacties van de gemeentes op de plannen van de provincie. De U10, een samenwerkingsverband van Utrecht met omliggende gemeentes, laat weten dat het rapport eerst nog besproken moet worden, voordat ze met een reactie komen. Ook de gemeente Veenendaal wil eerst het rapport bestuderen en er intern over praten, voor ze er iets over kunnen zeggen. De komende weken kunnen de gemeentes, en anderen belanghebbende, nog bezwaar maken, via zogenoemde 'zienswijze'. Uiterlijk in december neemt Provinciale Staten een besluit over het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.