Ludieke grap: mannelijke straatnamen krijgen vrouwelijke variant

© De Bovengrondse
UTRECHT - De Jan Pieterszoon Coenstraat in de wijk Lombok heet vanaf nu de Marie Anne Tellegenstraat. Tenminste, als het aan de feministische groep De Bovengrondse ligt. Ook de Hubert Pootstraat moet eraan geloven en heet nu de Serafina en Jansiestraat. Het rijtje wordt afgesloten met de Eisenhowerlaan, die nu de Wina Bornlaan heet.
Het grootste deel van de straten in Nederland, en dus ook Utrecht, is vernoemd naar mannen. Daar wil de organisatie verandering in brengen. "Straatnamen zijn een manier om te laten zien wie we als land belangrijk vinden", begint Bregje Hofstede, oprichter van De Bovengrondse. "Doordat de meeste straten naar mannen zijn vernoemd geven we impliciet de boodschap af dat we mannen belangrijker vinden. Terwijl er duizenden vrouwen zijn die veel hebben betekent in de wetenschap, filosofie, op gebied van sport, media en ga zo maar door."
Zeehelden genoeg, maar de vrouwen ontbreken.
Bregje Hofstede
Dat je straatnamen niet heel bewust opslaat, is volgens Hofstede geen reden om de namen niet te veranderen. Hofstede: "Juist omdat je er elke dag mee in aanraking komt, is het wel belangrijk om over straatnamen na te denken. Je denkt er misschien niet kritisch over na maar je onderbewuste slaat het wel op."
De allergrootste vrouwennamen hebben in Nederland al een eigen straat. "Maar neem als voorbeeld verzetsheldin Marie Anne Tellegen. Die heeft in Nederland misschien een paar straten terwijl andere mannen soms wel tweehonderd straten hebben. Zeehelden genoeg in de Nederlandse straten, maar de vrouwen ontbreken."
Tekst gaat verder onder de tweet.
De in plastic gedrukte, kartonnen straatnaambordjes zijn op de officiële straatnaambordjes geplakt. Ze zijn er zo af te halen ("We willen geen vandalisme plegen") maar als het aan de organisatie ligt blijven ze lang hangen.
Het doel is om met de gemeente om tafel te gaan om de benaming van de Utrechtse straten te bespreken. Tot nu toe weet de gemeente nog niets af van de actie die vandaag gaande is. Of er nog meer straten in Utrecht een naamsverandering krijgen, weet Hofstede niet. "Vanuit onze organisatie gezien, zijn we klaar in Utrecht. Maar we krijgen veel positieve reacties en mensen hangen soms ook zelf nieuwe straatnaambordjes op.
Ook in onder meer Amsterdam, Hilversum, Gouda en Nijmegen zijn een aantal straatnaambordjes geplaatst. Of ze daar na vandaag nog meer doorgaan kon Hofstede niet zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.