Zonder de stuw zouden we een tsunami op de Lek hebben

Henk Westbroek begrijpt nu wat een stuw doet
Henk Westbroek begrijpt nu wat een stuw doet © RTV UTRECHT
HAGESTEIN - Henk Westbroek bezoekt de stuw bij Hagestein, omdat hij het een prachtig staaltje architectuur vindt maar hij eigenlijk geen idee heeft wat zo'n stuw precies doet.
Norbert van der Hoek van Rijkswaterstaat vertelt dat we op de Neder-Rijn en de Lek stuwen het waterpeil kunnen regelen. Een stuw bestaat uit grote bogen die het water tegenhouden of doorlaten, afhankelijk van de waterstand. Komt er veel water uit het oosten, dan gaan die bogen open en wordt er meer water doorgelaten naar zee. Komt er weinig water uit het oosten, dan wordt er geen water doorgelaten.
De stuwen zorgen ervoor dat het waterpeil waterpeil tussen de stuw bij Amerongen en de stuw bij Hagestein op zes meter blijft. Dat is nodig zodat binnenvaartschepen de Neder-Rijn en de Lek goed kunnen bevaren.
Als de stuw het waterpeil niet regelt ontstaat er een tsunami

EB EN VLOED

Norbert legt uit aan Henk, dat deze stuw bij Hagestein de laatste stuw in de rivier is. Het water aan de andere kant van de stuw kan vrij naar zee stromen. Het water aan die kant is ook onderhevig aan de getijden, want het zoute zeewater kan bij vloed de rivier opstromen. Hierdoor kan verzilting ontstaan. Door extra water uit de stuw door te laten, kan de verzilting tegen worden gegaan.
Zelfs in Hagestein hebben we eb en vloed

VISTRAPPEN

Omdat vissen niet vrij kunnen zwemmen wanneer de stuw gesloten is, zijn er vistrappen aangelegd. Vissen kunnen via deze trap toch stroomopwaarts komen voor hun trek naar hun geboortegronden om te paaien. Henk is een groot visliefhebber, dus hij is blij dat hij veel vissen ziet bij de vistrap bij Hagestein.
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Uitzending Westbroek: Te droog of te nat?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.