Stommiteit of dierenmishandeling: welke straf krijgt eigenaar die hond in auto achterlaat?

© Pixabay
AMERSFOORT - Het kan hondeneigenaren bijna niet ontgaan zijn dat het geen goed idee is om je viervoeter bij hoge temperaturen achter te laten in de auto. Toch zijn er nog altijd voorbeelden van. Zo moet een hondeneigenaar uit Amersfoort deze ochtend voor de politierechter verschijnen omdat hij zijn herdershond vorig jaar achterliet in een volledig afgesloten voertuig, terwijl het buiten al 32 graden was.
Hoewel het niet heel vaak voorkomt, is een rechtszaak over het achterlaten van een dier in een voertuig steeds minder uitzonderlijk, merkt dierenrechtenadvocaat Jaap Baar. "Sinds er is geïnvesteerd in de dierenpolitie en ook meer aandacht is voor dierenwelzijn, zie ik dit steeds vaker voorbij komen. Je ziet ook dat de politie sneller op dit soort meldingen afkomt en een proces-verbaal opmaakt."
De dierenbescherming vindt het "een goede zaak" dat publiek en politie alert zijn op honden in voertuigen. "Als het besef er al niet is dat het voor een dier levensgevaarlijk is, laat dan maar het niet willen krijgen van een boete de manier zijn om te zorgen dat dit niet meer voorkomt", aldus Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Het lijkt namelijk misschien een schot voor open doel, maar er zijn dus nog altijd hondeneigenaren die denken dat het geen kwaad kan om hun hond eventjes in de auto achter te laten. "Terwijl het overal zo overduidelijk wordt aangekaart. We zijn zelfs zover gegaan dat we extra borden in het leven hebben geroepen, die parkeerplaatshouders kunnen ophangen om mensen er nog eens extra op te wijzen", aldus Nagtegaal.

ZORGONTHOUDING

Welke straf bijvoorbeeld deze Amersfoortse eigenaar boven het hoofd hangt, ligt erg aan de omstandigheden, laat advocaat Baar weten. "Ging deze man boodschappen doen en zat de hond er twee uur in of stond de auto met alarmlichten aan, met de ramen open en water binnen handbereik? Idealiter haal je je hond natuurlijk voor iedere boodschap even uit de auto, maar in het laatste geval zou ik niet direct zeggen dat je strafbaar bent."
Artikel 2.2 lid 8 van de Wet Dieren luidt: het is eenieder verboden om een dier de nodige zorg te onthouden. "Daar valt dit soort dingen onder", legt Baar uit. "Dierenmishandeling is het opzettelijk toebrengen van pijn of letsel aan een dier, en daar kom je met dit soort gevallen niet aan. De meeste mensen doen dit namelijk niet opzettelijk en hebben ook niet het doel om het dier pijn te doen."
Omdat deze "zorgonthouding" nogal breed is, is de rechter erg afhankelijk van eerdere uitspraken op dit gebied. Baar: "Het is wel de vraag waar de grens ligt. Maak je je ook al schuldig aan zorgonthouding als je je hond slechts één keer per dag uitlaat? Een eigenaar kan nu ook zeggen: ik kon niet weten dat wat ik deed een zorgonthouding op zou leveren. Maar bij het achterlaten van een hond in de auto zou je inmiddels wel kunnen stellen dat er zoveel aandacht voor is geweest, er van een eigenaar verwacht mag worden dat hij hiervan op de hoogte is."

FATAAL

Ook Nagtegaal kan zich bijna niet voorstellen dat er nog hondeneigenaren zijn die niet op de hoogte zijn van de gevaren. "Zelfs die paar minuutjes weg kunnen zomaar uitlopen tot meer minuten en dan zit je meteen in een levensgevaarlijke situatie. Voor een hond wordt het echt een oven en is het letterlijk niet uit te houden. Hij kan niet zweten en voor je het weet raakt het beestje in de hittestress. Dat kan hem fataal worden. Dus het is goed om de boodschap nog maar eens te verspreiden. Hoe vaker het gezegd wordt, hoe groter de kans dat het meer mensen bereikt en die zich bedenken dat ze de hond beter thuis kunnen laten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.