Niet meppen, wel wuiven: zo ga je om met wespen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is een angst en ergernis van veel mensen, zoemende wespen die om je hoofd en eten cirkelen. We zullen er de komende tijd vaak mee te maken krijgen, want door de zachte lente is het voor de wesp nu goed toeven in ons land.
Veel doen kan je eigenlijk niet. Maar dat rustig blijven wel helpt en als een dolle om je heen gaan meppen niet is een ding dat zeker is.
Dat vertelde Laura Jeuster vanochtend op Radio M Utrecht. Ze is de EHBO-coördinator van dierenpark Amersfoort. Ook daar hebben ze nu veel last van wespen. Volgens haar houden wespen vooral van zoetigheid. "Maar ook van eiwitten, zoals in vlees."
Je mag de wesp best laten weten dat je niet van 'm gediend bent
EHBO coördinator van dierenpark Amersfoort
"De wesp is niet op zoek naar jou", vertelde ze. "Daarom is het altijd gewoon verstandig om rustig te blijven. De wesp wil eten, niet steken. En als je om je heen gaat meppen kan de wesp zich snel in het nauw gedreven voelen. En als de wesp zich zo voelt is de kans groot dat hij wel gaat steken."
Maar de wesp mag je desalniettemin wel laten weten dat je niet van 'm gediend bent. En dat werkt volgens Jeuster als volgt: stel je een kaarsje voor op de plek waar de wesp zit. "Wuif met je hand zo over de taart (als daar een wesp op af is gekomen) alsof het kaarsje nog net niet uitgaat. Dus je mag 'm echt wel duidelijk maken dat hij niet welkom is bij de taart, maar maak er geen hele snelle beweging van."
Als je toch gestoken wordt, is het van belang dat de plek zo snel mogelijk gekoeld wordt. "Dat kan met een ijsklontje of een icepack, maar een koud blikje frisdrank of een zak erwtjes uit de vriezer kan ook."

NAAR DE DOKTER

"Als je in je arm of in je hand gestoken wordt, dan is dat vervelend. Maar mocht je bij je mond gestoken worden dan moet je toch extra alert zijn op de zwelling. Die kan ervoor zorgen dat je moeite gaat krijgen met slikken of ademhalen en dan heb je echt snel advies van een arts nodig."

ALLERGISCHE REACTIE

"Als je nog nooit eerder gestoken bent, dan is de kans kleiner op een allergische reactie. Die herken je trouwens vrij makkelijk: als je ook op een andere plek dan waar je gestoken bent vlekken krijgt, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een allergische reactie. Dan moet je aan de bel trekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.