Twee jaar cel geëist voor beroving 82-jarige man in Veenendaal

© ANP
VEENENDAAL - De officier van justitie eiste vandaag een gevangenisstraf van twee jaar tegen een 40-jarige man uit Veenendaal voor de beroving van een destijds 82-jarige man.
Ook moet het geld dat hij daarbij buit maakte, terug naar de eigenaar. Bij de beroving kwam het slachtoffer ten val en raakte hij lichtgewond.

GELD IN SEALBAG

De oudere man bracht op 20 juni 2016 een geldbedrag van ruim 9.000 euro in een sealbag naar de bank. Dit bedrag was de opbrengst van de Diepvriesman, waarvan hij vroeger eigenaar was. Uit liefhebberij werkte hij nog altijd voor het bedrijf. Aangekomen bij de Rabobank wilde hij het bedrag afstorten, maar voor hij dit kon doen werd de sealbag met geweld uit zijn handen getrokken. Hij kwam hierbij ten val.
De dader vluchtte weg in een auto. Later noteerde een agent in burger het kentekennummer, omdat het vreemde rijgedrag hem opviel. De auto bleek gestolen. Forensisch onderzoek naar de auto leverde een mengprofiel op van de eigenaar van de auto en een andere man.

BUREAU HENGEVELD

De zaak werd uitgezonden in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld, wat diverse tips opleverde. Gecombineerd met getuigenverklaringen, camerabeelden en herkenning door een verbalisant, kwam de verdachte in beeld.
De bestuurder van de gestolen auto bleek een bekende te zijn; de beide mannen kenden elkaar van de in inmiddels verboden organisatie Catervarius. In een afgeluisterd gesprek in het onderzoek naar deze organisatie werd over dit incident gesproken en de voornaam van de verdachte genoemd.

OVERTUIGEND BEWEZEN

Dat alles maakte dat de officier van justitie het feit wettig en overtuigend bewezen vond. Gezien zijn strafblad, het grote geldbedrag, de leeftijd van het slachtoffer en de georganiseerde manier waarop de beroving was uitgevoerd, vond de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar op zijn plaats.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.