RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

500 euro boete voor opsluiten hond in bloedhete auto

AMERSFOORT - Een man uit Amersfoort moet 500 euro betalen omdat hij op een bloedhete dag zijn hond†achterliet in een afgesloten auto. De rechter veroordeelde de man vandaag tot die straf. Als hij het bedrag niet kan betalen, dan moet hij†tien dagen de cel in.

De 65-jarige man wilde vorige zomer, toen het buiten meer dan 32 graden was, even wat te drinken halen in een winkel en besloot daarom zijn herder op te sluiten in de auto. Een gewaarschuwde agent besloot de autoruit in te slaan om de hond te bevrijden. Toen de eigenaar van de hond terugkwam, zag die het probleem niet echt: hij ergerde zich vooral aan de schade aan zijn Volvo.

40 GRADEN

De officier van justitie vindt dat de man zijn hond de nodige zorg heeft onthouden: "Als een auto tien minuten in de zon staat, komt de temperatuur al boven de 40 graden. En stel dat dit een half uur had aangehouden, dan was de temperatuur boven de 50 graden gekomen."

AFWEZIG

De Amersfoorter kwam vanochtend niet opdagen bij de rechter. De officier van justitie rekende hem dit zwaar aan: "Ik vind het heel erg kwalijk dat meneer L. hier vandaag niet verschenen is. In plaats daarvan zegt hij tijdens het verhoor dat het allemaal wel meevalt. Daarom verdient hij straf, om aan hem duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet geaccepteerd wordt."

De rechter was het met de officier van justitie eens en veroordeelde de Amersfoorter bij verstek tot†het betalen van een geldboete van 500†euro. Die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

UITZONDERLIJK

Het opsluiten van een hond in een hete auto eindigt niet vaak in een rechtszaak. Toch wordt het wel minder uitzonderlijk, aldus dierenrechtenadvocaat Jaap Baar: "Sinds er is geÔnvesteerd in de dierenpolitie en ook meer aandacht is voor dierenwelzijn, zie ik dit steeds vaker voorbij komen. Je ziet ook dat de politie sneller op dit soort meldingen afkomt en een proces-verbaal opmaakt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht