Hoger beroep: Overhalen van trekker revolver in vol café Zeist was noodweer

Politie kort na de vechtpartij in Zeist.
Politie kort na de vechtpartij in Zeist. © Menno Bausch
ZEIST - De man die vorig jaar op een terras in Zeist met een revolver zwaaide om een groep belagers af te schudden, heeft daarvoor in hoger beroep een fors lagere straf gekregen dan was geëist. De man is veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist.
C. rende vorig jaar over een vol terras café De Reünie in Zeist binnen om te ontkomen aan vier agressieve bekenden die hem achtervolgden. Volgens C. kwamen de mannen verhaal halen omdat hij geen drugs meer voor ze wilde verkopen en hij één van hen had geslagen.
In de kroeg ontstond een worsteling waarbij C. een revolver trok en de trekker overhaalde. Het wapen ging niet af omdat er ongeschikte patronen in zaten. Vervolgens rende hij met het vuurwapen in de hand naar buiten waar hij een paar terrasbezoekers bedreigde.

NOODWEER

In hoger beroep wordt C. nu vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn belagers. Er was volgens het Hof sprake van noodweer omdat hij zijn best zou hebben gedaan een confrontatie te vermijden: zo rende hij weg van de agressieve mannen, vluchtte hij een restaurant in en riep hij dat iemand de politie moest bellen. Pas toen hij binnen werd klemgezet, trok hij het wapen.

'KLIK'

Ook vindt de rechtbank dat niet bewezen kan worden dat de man met het wapen gericht op zijn belagers heeft geprobeerd te schieten. Meerdere getuigen hoorden weliswaar een 'klik'-geluid toen C. de revolver in zijn hand had, maar zagen niet dat hij het vuurwapen op dat moment op iemand richtte.

EERDERE BEDREIGING

C. wordt wel veroordeeld voor het bedreigen van mensen op het terras en omdat hij de revolver, munitie en een ploertendoder op zak had. Dit is niet de eerste keer dat C. veroordeeld wordt voor bedreiging. Hij heeft een lang strafblad en zat nog in zijn proeftijd voor een eerdere bedreiging. In die zaak hingen hem nog twee maanden voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Daartoe is hij nu alsnog veroordeeld.

UITSPRAAK

Volgens het Hof werkt C. niet goed mee met de reclassering en is er een grote kans dat hij nog een keer de fout in gaat. De rechtbank veroordeelt hem daarom tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De hoop is dat C. zo gemotiveerd wordt om tijdens zijn proeftijd niet weer de fout in te gaan. Ook wordt de twee maanden voorwaardelijk van de eerdere bedreiging omgezet in een gevangenisstraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.