Mensen in Bunnik en Utrecht meest ingeschreven als orgaandonor

Archief.
Archief. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - In onze regio wonen in Bunnik en Utrecht relatief gezien de meeste mensen die in het donorregister hebben aangegeven dat zij na hun dood organen willen doneren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Dertig procent van de inwoners van Bunnik en Utrecht van 12 jaar en ouder heeft in het donorregister laten noteren dat zij geen probleem hebben met orgaandonatie. Dit percentage is het laagste in Rhenen, Veenendaal en Woudenberg: daar staat maar 20 procent geregistreerd als donor. Het gemiddelde van alle gemeentes in de provincie Utrecht is 25 procent.
Het CBS heeft ook geteld hoeveel inwoners van een gemeente van 12 jaar en ouder expliciet hebben aangegeven geen organen te willen doneren. Dit percentage is het hoogste in Rhenen (16 procent), Veenendaal, Nieuwegein en Zeist (15 procent). Gemiddeld is dit percentage in onze provincie 13 procent.
In 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Daarin wordt bepaald dat iedereen van 18 jaar en ouder die niet expliciet heeft aangegeven tegen orgaandonatie te zijn, wordt aangemerkt als 'geen bezwaar'. Op dit moment zijn er in heel Nederland nog bijna 8,7 miljoen mensen zonder enige registratie in het donorregister.
Zo'n 6,3 miljoen mensen staan geregistreerd in het donorregister. Meer dan de helft (58 procent) geeft aan één of meerdere organen te willen doneren. Dertig procent van de geregistreerden geeft geen toestemming. Elf procent laat de keuze over aan nabestaanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.