In geheimzinnigheid gehulde spoorbrug over A28 gesloopt

© RTV Utrecht
ZEIST - Een geruchtmakende oude spoorbrug over de A28 tussen Zeist en Huis ter Heide wordt komend weekend gesloopt. Over de brug maakten in de jaren '80 flink wat mensen zich druk in Zeist; want liep er nou wel of niet een pijpleiding met kerosine doorheen?
Het viaduct werd in 1968 aangelegd als onderdeel van een spoorlijn tussen Bilthoven en Zeist, maar er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. De laatste tientallen jaren helemaal niet meer.
Volgens Rijkswaterstaat is het daarom verstandig om het viaduct af te breken. "Een obstakel wil je eigenlijk het liefst zo min mogelijk hebben boven de weg", vertelt Gerrit van Zoelen van Rijkswaterstaat vanochtend op Radio M Utrecht. "We doen het echt voor de veiligheid."

POLITIEK

Het viaduct is in Zeist vaak onderwerp van gesprek geweest. In de jaren '80 bemoeide de politiek zich er zelfs mee, zegt historicus Kees Volkers. Er zou een pijpleiding doorheen lopen, voor kerosine naar de vliegbasis in Soesterberg. Een zaak waar veel geheimzinnigheid omheen hing in de periode van de Koude Oorlog. Want de Russen mochten er niet van weten.

GERUCHTEN

Geruchten die niet waar bleken, maar waar lang in geloofd werd door een fout in een rapport van een aantal raadsleden: "Ze hebben waarschijnlijk een misinterpretatie gedaan, want ze stellen dat die pijpleiding door het viaduct richting Soesterberg liep. Wat we nu weten is dat die pijpleiding hier wel gelopen heeft, maar niet door het viaduct. Maar er pal naast en onder de weg door."
Vanwege de sloop van het viaduct is de A28 komend weekend in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Rijnsweerd en de op- en afrit Den Dolder. Vanaf vrijdagmiddag 21.00 uur tot maandag 13 augustus 05.00 uur.
Spoorbrug boven snelweg gesloopt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.