Hagel en windstoten verwacht, evenementen afgelast

Code geel geldt in de provincie Utrecht.
Code geel geldt in de provincie Utrecht. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI waarschuwt voor hagel en windstoten in het hele land. Ook is er vanavond kans op zware windstoten, meldt het weerinstituut in De Bilt.
In de westelijke provincies is code oranje van kracht voor gevaarlijk of extreem weer. Code oranje betekent officieel: "Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is'', legt het KNMI uit op de site.

UTRECHT

In de provincie Utrecht geldt code geel. De kracht van de windstoten loopt op tot 80 kilometer per uur, met pieken in het noordwesten en noorden tot zo'n 90 km/u en op het IJsselmeer en het Waddengebied zelfs tot circa 100 km/u. De windstoten zullen pas in de nacht het land verlaten.

EVENEMENTEN AFGELAST

Verschillende evenementen in de regio zijn afgelast of aangepast. Zo begint het bier- en wijnfestival Kannen & Kruiken in Amersfoort niet vandaag maar morgen. Ook filmhuis De Lieve Vrouw past de programmering aan. Er zou in de buitenlucht een film worden vertoond onder de Onze Lieve Vrouwentoren.

VERKEER

Zowel op het spoor als op de weg kunnen de windstoten tot hinder leiden. Rijkswaterstaat waarschuwt om het weer goed in de gaten te houden. ProRail zegt in een tweet dat storingsploegen klaar zullen staan om problemen op het spoor zo snel mogelijk op te kunnen lossen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.