IN BEELD: Dit zijn de omgebouwde Sprinters mét toilet

© NS
PROVINCIE UTRECHT - De eerste twee omgebouwde Sprinters mét toilet en schuiftrede rijden vanaf vandaag rond door Nederland. Het type Sprinter werd sinds 2009 ingezet door de NS en kreeg destijds veel kritiek omdat er geen wc was ingebouwd.
De eerste twee omgebouwde Sprinters mét toilet en schuiftrede rijden vanaf vandaag rond door Nederland.
De eerste twee omgebouwde Sprinters mét toilet en schuiftrede rijden vanaf vandaag rond door Nederland. © NS
De vernieuwde Sprinters zijn voorzien van een groot rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuifuittrede bij de deur. Voor mensen met een visuele beperking is informatie aangebracht zodat zij op de tast hun weg kunnen vinden naar bijvoorbeeld het toilet. Ook worden de 35.000 treinstoelen van de in totaal 131 Sprinters vernieuwd.
Ook worden de 35.000 treinstoelen van de in totaal 131 Sprinters vernieuwd.
Ook worden de 35.000 treinstoelen van de in totaal 131 Sprinters vernieuwd. © NS

PLASZAKKEN

De NS bestelde in 2004 Sprinters zonder toilet. Dat leidde tot een storm van kritiek. Het spoorbedrijf besloot daarop speciale plaszakken in treinen zonder wc's te plaatsen, bedoeld voor uiterste nood. Vakbond FNV Spoor bemoeide zich er zelfs mee en dreigde met acties.
De NS zegt daar nu over: "Een Sprinter zonder wc, ooit leek dat een goed idee. Met de kennis van nu zeggen we 'hadden we niet moeten doen'."
Naar verwachting zijn alle 131 Sprinters eind 2021 vernieuwd. De modernisering kost de NS enkele tientallen miljoenen euro's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.