RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Musea profiteren van weersomslag: "Ik hoop dat het blijft regenen"

PROVINCIE UTRECHT - Van een hittegolf naar code geel vanwege noodweer. Na een paar hele mooie weken, is het weer nu flink omgeslagen. En waar sommige organisaties topweken hadden met het lekkere weer, staan andere te juichen nu er wat regen valt.

Zoals Museum Speelklok in Utrecht bijvoorbeeld. Daar werd inwendig wel een klein vreugdedansje gedaan bij het vallen van de eerste druppels. Want het waren rustige weken. "Ik denk dat er ongeveer een derde minder mensen zijn geweest. Dat is echt iets om je zorgen over te maken", zegt directeur Marian van Dijk. "Dus ik hoop dat het blijft regenen", vervolgt ze lachend.

GEZELLIG DRUK

Ook bij het Utrechtse Spoorwegmuseum was de warmte goed terug te zien in de bezoekersaantallen. "We merkten in het begin met de hitte dat mensen veel naar het strand gingen en buiten dingen gingen doen", zegt Josephine Faber van het Spoorwegmuseum.

"Maar toen de hitte aanbleef, merkten we dat mensen ook wel weer bij ons kwamen en eventjes binnen en uit de zon wilden zijn. En nu het begint te regenen, is het heel erg gezellig druk in het museum."

WATERGEVECHT IN DE DIERENTUIN

Bij Dierenpark Amersfoort besloten ze er maar het beste van te maken met de hitte. Niet alleen waren er ijsjes voor de dieren, maar bezoekers konden bijvoorbeeld in het park een watergevecht houden of met hun voeten in een beekje gaan zitten. En dat leverde nog flink wat bezoekers op, zegt Lize Buitendijk van Dierenpark Amersfoort.

"Je ziet dat er een groep mensen is die anders misschien wel naar het Dierenpark was gekomen, maar die nu zegt: weet je, het is zo warm ik ga liever naar het strand of ik blijf thuis en doe helemaal niets. En je hebt mensen die juist zeggen: wat een leuke wateractiviteiten en verkoeling bij jullie in het park onder de bomen, wij komen een keertje extra."

GEEN BOOTJE ONGEBRUIKT

Bij Botenverhuur De Rijnstroom in Utrecht hadden ze helemaal een topzomer tot nu toe. Met de enorme warmte en vele zon van de afgelopen dagen, bleef er geen bootje ongebruikt. "De voorgaande zomers waren wat minder. Veel regen, harde wind en kou. En dan merk je het verschil wel heel erg met dit jaar. Ik denk dat we zeker wel dubbel zoveel mensen hebben als voorgaande jaren."

Nu het ineens een stuk koeler en vooral ook natter is, blijven er ineens weer wat meer bootjes liggen bij De Rijnstroom. "Het is nu enorm rustig. Dus je merkt het eigenlijk al gelijk." Toch maken ze zich daar geen zorgen, want het trekt meestal wel bij: "Als het heel lang mooi weer is en dan in ťťn keer slecht weer, dan komt er eigenlijk niemand. Maar als het lang tijdig slecht weer is, dan komen mensen alsnog wel."

LIEFST HET HELE JAAR WINTER

In tegenstelling tot de bootverhuur, moeten de bioscopen het doorgaans niet hebben van mooi weer. Met de enorme hitte van de afgelopen periode, waren er hier en daar wel wat mensen die naar de bioscoop vluchtten voor de airco. Maar in algemene zin is de zomer een rustige periode.

"We hebben het liefst het hele jaar winter", zegt een medewerker van het Louis Hartlooper Complex met een lach. Vorig jaar zomer was het een stuk minder zonnig en warm, en hadden ze het bij de Utrechtse bioscoop dus een stuk drukker.

DE ZOMER BENUTTEN

Bij theater en filmhuis De Lieve Vrouw in Amersfoort proberen ze de zomer zo goed mogelijk te benutten. Daar wordt van alles georganiseerd tijdens de vakantie, zegt Judith Hoogland van De Lieve Vrouw.

"We zijn door het jaar heen naast filmhuis ook theater. Maar in de zomer valt dat stil en dan leggen we de nadruk extra op film. Dat doen we al een paar jaar, maar dit jaar hebben we het nog groter aangepakt. Naast een uitgebreid filmprogramma hebben we namelijk ook een speciaal food- en filmfestival: Cinekantine. En voor het derde jaar op rij organiseren we de Movie Nights onder de Toren, dus films in de open lucht op het plein."

Eigenlijk zou vanavond†de eerste buitenfilm vertoond worden, maar de regen strooit roet in het eten. "Helaas hebben we 'm af moeten zeggen omdat het weer omslaat na al die weken droogte. Maar volgende week nog een kans en ook over twee weken nog eentje. Dus we hopen dat het dan beter weer is en dat we dan inderdaad gezellig met heel Amersfoort op het plein kunnen zitten."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht