Boerderij Maarssen-Dorp raakt monumentale status kwijt

De boerderij brandde vorig jaar volledig uit.
De boerderij brandde vorig jaar volledig uit. © Koen Laureij
MAARSSEN - Een boerderij aan de Zogweteringlaan in Maarssen-Dorp raakt de status van rijksmonument kwijt. Vorig jaar brandde de boerderij helemaal uit en na onderzoek blijkt nu dat er te veel verloren is gegaan om de titel te behouden.
Archeologen gaan de locatie wel verder onderzoeken omdat er middeleeuwse resten zijn gevonden. Onderzoekers hopen verder nog vloeren en een muurwerk te vinden, want het vermoeden is dat er een stenen kamer is geweest in de boerderij. De gemeente betaalt het onderzoek en is blij dat de eigenaar daarvoor toestemming heeft gegeven.
"We zijn blij dat de eigenaar toestemming geeft om nader onderzoek te doen naar deze unieke vondst. Wij faciliteren dit onderzoek dat hopelijk meer kennis zal opleveren over het ontstaan van dit type boerderij in dit gebied", laat wethouder Frank van Liempdt weten in een schriftelijke reactie.
De geglazuurde tegels in de kelder van de boerderij.
De geglazuurde tegels in de kelder van de boerderij. © Gemeente Stichtse Vecht
Wie geïnteresseerd is om te kijken hoe het onderzoek verloopt, kan volgende week komen kijken. De archeoloog geeft maandag zelf een toelichting op de werkzaamheden.
De boerderij brandde in de vroege ochtend van 27 mei 2017 door onbekende oorzaak af. Vanwege de rieten bekapping sloegen de vlammen al snel metershoog uit het rieten dak. De bewoner had zelf getracht de brand te blussen, maar dat mocht niet baten. De man kon zichzelf uiteindelijk in veiligheid brengen, maar liep wel lichte brandwonden op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.