RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Kinderdagverblijven gaan risico's uit de weg"

PROVINCIE UTRECHT - Kinderdagverblijven laten kinderen te weinig risico's nemen tijdens het spelen. Dat zeggen onderzoekers, Brancheorganisatie Kinderopvang en de Utrechtse ouderorganisatie BOinK vanochtend in het AD.

De kinderdagverblijven zijn bang voor boze ouders als een kind valt, of vrezen een aantekening van toezichthouder GGD als het misgaat. Als kinderen niet leren omgaan met risico's, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand.

"Als je niet een keer hard op je knie valt, leer je niet dat je niet overal hard kunt rennen. Als je niet een keer van een zekere hoogte naar beneden valt, leer je ook niet dat je niet overal in kunt klimmen", zei Gjalt Jellesma van BOinK vanochtend op Radio M Utrecht in een toelichting.

Hoewel kinderdagverblijven de belangrijkste risico's binnen het verblijf op papier moeten zetten, hebben ze ook de opdracht gekregen om kinderen te leren omgaan met kleine risico's. Maar juist dat zorgt ervoor dat de opvanglocaties niet goed weten wat ze moeten doen.

De GGD zegt dat kinderdagverblijven de vrijheid hebben om zelf beleid te maken. Inspecteurs beoordelen vervolgens of de risico's voldoende in beeld zijn gebracht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht