Gemeente laat zwemverbod Merwedekanaal ongemoeid

© RTV Utrecht / archief
UTRECHT - Het zwemverbod bij de Munt wordt op korte termijn niet opgeheven, maar het wordt ook niet aangescherpt. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Kees Diepeveen.
De wethouder reageert daarmee op het springincident bij de brug van vorige week. Daarbij kwam een brugspringer terecht op een roeiboot. De wedstrijdboot brak daarbij in tweeën en raakte onherstelbaar beschadigd. De zwemmer die sprong raakte licht gewond.
Het Merwedekanaal is van Rijkswaterstaat, en die organisatie verbiedt zwemmen in het kanaal. Ook het springen van bruggen is daarom verboden. Maar Rijkswaterstaat houdt niet in de gaten of de verboden worden nageleefd. De gemeente doet dat ook niet intensief en verwijst weer naar Rijkswaterstaat.
Wel wordt nagedacht over de toekomst van de plek. Vroeger was het kanaal belangrijk voor de scheepvaart, maar inmiddels is het vooral een belangrijke recreatieve plek. Die ontwikkeling gaat volgens de wethouder steeds verder.
Voor een groot deel van het kanaal bestaat trouwens geen zwemverbod, maar geldt een negatief zwemadvies. Alleen bij bruggen en sluizen is zwemmen echt verboden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.