Nieuw revalidatiecentrum leert jongeren met hersenschade letterlijk op eigen benen staan

© RTV Utrecht / Peter Huting
WOERDEN - Daan Theeuwes kan dankzij intensieve therapie uit de Verenigde Staten tegen alle verwachtingen in weer praten en lopen na een heftig ongeluk. Om Nederlandse slachtoffers met hersenbeschadiging in de toekomst te kunnen helpen, opent Daan een revalidatiecentrum in Woerden.
"Zelfs hoop kan overtroffen worden." Het is het levensmotto van Daan en de slogan van het brandnieuwe Daan Theeuwes Centrum, dat in september opent.
Vader Adriaan Theeuwes: "Deze slogan is gebaseerd op het verhaal van Daan. Eerst was de verwachting dat hij niet zou overleven, vervolgens dat hij nooit meer zou kunnen praten, of lopen, of zijn studie zou kunnen afmaken. Al deze 'hopen' en verwachtingen heeft hij overtroffen en wel waargemaakt door keihard te werken en te revalideren. Dit hopen we voor alle patiënten die straks in ons centrum behandeld worden."

CAPACITEIT

Daan en zijn vader hopen in het nieuwe revalidatiecentrum veel mensen te kunnen helpen. Het Daan Theeuwes Centrum heeft een capaciteit om twintig verpleegpatiënten en zestig dagpatiënten te kunnen verzorgen. De verpleegpatiënten blijven fulltime in het centrum, de dagpatiënten reizen op en neer.
In Nederland zouden er in totaal vier- tot zeshonderd jongeren jaarlijks ernstig hersenletsel oplopen door zinloos geweld, ongevallen en sport. "We kunnen voorlopig nog niet alle jongeren met hersenletsel helpen, maar wel een significant deel." Een behandeling wordt via de verzekering vergoed.

NEW YORK

Daan zelf is verder vooruitgegaan dan hij in het begin misschien had durven hopen en is inmiddels zijn opleiding Europese Studies aan het afronden. "Ik wil niet de rest van mijn leven met hersenletsel bezig zijn. Ik wil bij de Verenigde Naties werken, in New York."
"Zelfs hoop kan overtroffen worden", is het slogan van het centrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.