RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Al direct beet bij eerste dag van archeologische opgravingen in Maarssen

1/3
MAARSSEN - Een kloostermop en kostbaar leisteen: in Maarssen zijn vandaag al wat interessante vondsten gedaan bij de archeologische opgravingen aan de Zorgweteringlaan. Tot en met vrijdag gaan de opgravingen nog door.

Tot vorig jaar stond op de plek van de opgravingen nog een monumentale boerderij, maar die brandde uit. Na die brand van vorig jaar, raakte de boerderij haar status van rijksmonument kwijt.

Vandaag werd er onder andere een zogenoemde kloostermop gevonden, een groot formaat baksteen. Ook is er veel leisteen aangetroffen. Dat is opmerkelijk want dat was vroeger een zeer kostbare vorm van dakbedekken, die vooral bij kerken en kastelen werd toegepast.

 De kloostermop. De kloostermop. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

STENEN KAMER
De oudste tekening waarop de boerderij staat is uit 1629. Maar archeoloog Peter de Boer hoopt aan te kunnen tonen dat daarvoor ook op bebouwing was op deze plek. Hij is op zoek naar de fundamenten van een Stenen Kamer, maar of hij die gaat vinden is niet zeker.

Bij de opgravingen zijn ook al een muntje en een hangertje gevonden, net als scherven van kannen en tegels. De opgraving wordt voornamelijk uitgevoerd door vrijwilligers. Vrijdag moet het werk klaar zijn. De eigenaar van de grond wil er een nieuw huis neerzetten, waarbij de voorkant moet gaan lijken op de oude boerderij die er stond. Die boerderij verloor zijn status van rijksmonument na de brand, er was teveel verloren gegaan.

Archeologen hopen eeuwenoude spullen te vinden in Maarssen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -