Zoektocht naar ambachtelijke steenhouwers die Dom willen herbouwen

UTRECHT - Gerrit Peelen kan met zijn handen en een beitel de mooiste dingen maken uit mergelsteen. Hij is een van de weinigen die dat nog in de vingers heeft in Nederland. En dat is vervelend, want mensen met kennis van zulke oude ambachten zijn belangrijk voor het herstellen van oude monumenten zoals de Domtoren in Utrecht.
Om mensen een beetje enthousiast te maken voor oude ambachten staat er deze week een tentje op het Utrechtse Domplein waar Gerrit Peelen zijn beeldhouwkunsten demonstreert. Want er is behoefte aan nieuwe steenhouwers. En het vervelende is: het tekort is niet zomaar aangevuld. Peelen: "Om een beetje steenhouwer te zijn moet je toch minstens zeven, acht, negen, tien jaar ermee aan de gang zijn. Dan ga je pas zien dat iemand het vak volledig onder de knie krijgt."
De organisatie die het tentje neerzette, Stichting Herbouw Domkerk, heeft ook een doel met de zoektocht naar nieuwe steenhouwers. De stichting wil die uiteindelijk gebruiken om het middenschip van de Domkerk te herbouwen. Carien van Gijn: "Die gotische kerk is een juweel maar ja, er is wel een stuk af. En het fundament ligt er nog. Dus waarom niet dat stapje voor stapje herbouwen en dat bouwproces gebruiken als permanente bouwplaats voor mensen die in opleiding zijn."
Oude ambachten middelpunt van de aandacht op Domplein in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.